У ЄС продовжили тимчасовий захист для біженців з України до 2025 року

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

19 жовтня Європейський Союз остаточно продовжив дію Директиви тимчасового захисту ЄС для біженців з України до березня 2025 року.

Про це повідомили на сайті Європейської комісії.

27 вересня 2023 року міністри досягли політичної згоди щодо продовження тимчасового захисту до 4 березня 2025 року. Рішення було ухвалене 19 жовтня 2023 року”, — йдеться у повідомленні. 

Наразі громадяни України, які рятуються від війни за кордоном, й надалі матимуть змогу користуватися узгодженим набором прав  у країнах ЄС: правом на роботу, проживання, медичну допомогу й базовий соціальний захист. 

В ЄС також нагадали, що наявність тимчасового захисту не виключає можливості подати заяву на отримання статусу біженця чи інші форми захисту, доступні у країнах ЄС.

Загалом 4,1 мільйона біженців з України зареєстровані для отримання тимчасового захисту або аналогічних схем в ЄС.

Про те, що Єврокомісія планує продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які перебувають на території Європейського Союзу, ZMINA писала ще у вересні цього року. 

Нагадаємо, віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїця заявила, що країни, які приймають українських біженців, зокрема такі як Польща та Німеччина, мають пристосуватися до того, що українці залишаться там на довгі роки, навіть після закінчення війни.

Раніше ZMINA повідомляла, що за даними Євростату, станом на кінець березня 2023 року в Європі громадяни України становили 98% отримувачів тимчасового захисту. З них майже половина (47%) – це дорослі жінки віком 35–64 років, 35% – діти, 18% дорослі чоловіки.

Найбільше наших громадян залишаються у Німеччині (1 067 755 осіб – це 27% від усіх біженців у Європі), Польщі (976 575 осіб – 25%) та Чехії (325 245 осіб – 8%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter