У Європі перебувають більш ніж 4,1 мільйона біженців з України, їхня кількість збільшується

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на кінець грудня 2023 року в Європі перебувають понад 4,1 мільйона українців, що виїхали з країни, рятуючись від війни. Наразі їхня кількість збільшується.

Про це повідомляє повідомила директорка Агентства ЄС з питань притулку (EUAA) Ніна Грегорі.

Кількість українських біженців продовжує збільшуватися. За словами Грегорі, у жовтні 2023-го в ЄС було 4,16 мільйона українців, які користуються там тимчасовим захистом. Це на 320 тисяч більше, ніж у січні 2023 року.

Тоді Німеччина була провідною країною, що приймає, – там перебувало близько 1,17 мільйона ​​українських біженців, Польща була на другому місці з 957 тис. українців. Продовження ЄС схеми тимчасового захисту для українських біженців ще на один рік, до березня 2025 року, “є сильним сигналом того, що ЄС залишається відданим захисту тих, хто тікає від жорстокого та незаконного вторгнення”.

Директорка Агентства ЄС з питань притулку пояснила, що українцям не потрібно подавати заяву на отримання притулку для отримання статусу захисту. Приміром, у Німеччині вони одразу інтегруються в систему громадянських пільг і, на відміну від інших біженців, їм також дозволяється негайно працювати та мати доступ до служби зайнятості.

Загальна кількість заявок на надання притулку в ЄС у 2023 році перевищить 1 мільйон. Лише в жовтні її агентство зареєструвало близько 123 тисяч заявок, що стало найвищим місячним числом за сім років.

“Світ навколо нас стає дедалі нестабільнішим. Тому потреба в захисті біженців не зменшиться 2024 року та пізніше, а в деяких випадках навіть зросте”, – припускає Грегорі.

Вона вважає, що 2024 рік буде “роком викликів” і реформа ЄС у цій галузі не сприятиме швидкому полегшенню ситуації.

Нагадаємо, що 19 жовтня Європейський Союз остаточно продовжив дію Директиви тимчасового захисту ЄС для біженців з України до березня 2025 року. Наявність тимчасового захисту не унеможливлює подання заяви на отримання статусу біженця чи інші форми захисту, доступні в країнах ЄС.

У грудні цього року Європейська комісія виділила понад 65 мільйонів євро чотирьом країнам, що приймають на своїй території українських біженців, які рятуються від повномасштабної війни, розпочатої Росією.

Частка українців, які, рятуючись від повномасштабної війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%. Водночас майже незмінне високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну: зараз частка таких людей серед опитаних становить 63%, тоді як рік тому була на рівні 67%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter