Напад на журналістів у Грузії: побитий під час заворушень оператор осліп на одне око

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Оператор, співробітник Суспільного телебачення Грузії Ілія Тваліашвілі частково втратив зір після побиття під час заворушень, влаштованих 5 липня противниками проведення Маршу рівності в Тбілісі.

Про це повідомляє кавказька служба “Радіо Свобода” з посиланням на інтерв’ю потерпілого телекомпанії “Руставі 2”.

Джерело: radiosvoboda.org

“Хтось тягнув мене за пасок камери, хтось за кабель, інші били мене кулаками. Я впав, і мене почали бити ногами, переважно били по голові, я кричав, але вони не зупинялися. Я втратив свідомість і прийшов до тями в машині поліції. Я не розумію, як можна так безжально наражати на смертельну небезпеку незнайому людину, яка не зробила тобі нічого поганого”, – сказав Тваліашвілі.

Він уточнив, що осліп на одне око і не знає, коли зможе повернутися до роботи.

Раніше, 11 липня, в Грузії помер телеоператор телекомпанії “Пірвелі” Лексо Лакшарава, побитий під час заворушень, влаштованих у Тбілісі радикалами, які намагалися зірвати Марш за права ЛГБТ.

За повідомленням колег, представник медіа отримав струс мозку і множинні переломи кісток обличчя. Після побиття він лікувався вдома. Безпосередню причину його смерті поки не встановлено.

Однією з можливих причин силовики Грузії назвали “передозування наркотиків”. Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” назвала це спробою дискредитувати загиблого оператора й закликала місцеву владу провести об’єктивне та прозоре розслідування обставин його смерті, а також нападів радикалів на журналістів під час заворушень у Тбілісі 5 липня.

У день смерті Лашкарави в Грузії розпочалися масштабні акції протесту, під час яких представники місцевих ЗМІ та активісти вимагали відставки уряду через смерть телеоператора.

Понад 70 місцевих ЗМІ поширили заяву, у якій наголошується, що випадки порушення прав журналістів в країні “наблизилися до критичної межі”. Медійники закликали міжнародну спільноту “надати негайне та ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня” і факти “перешкоджання виконанню професійних обов’язків та бездіяльність влади Грузії”.

Загалом під час заворушень у столиці Грузії 5 липня постраждали 47 представників 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами й операторами.

За повідомленням Міністерства внутрішніх справ Грузії, станом на 14 липня був затриманий 21-й нападник.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter