Напад на журналістів “Схем”: відстороненому голові правління Укрексімбанку повідомили про нову підозру

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Відстороненому голові правління державного Укрексімбанку Євгену Мецгеру повідомили про нову підозру в межах провадження, розпочатого за фактом перешкоджання роботі журналістів програми “Схеми”.

Про це 8 жовтня повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

Джерело: nv.ua

До підозр у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів – ч. 1 та ч. 3 ст. 171 додалася ще одна: незаконне утримання людей – ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Питання про обрання запобіжного заходу Мецгеру вирішується (інформація станом на 16.00 8 жовтня). Слідчі та процесуальні дії у кримінальному проваджені тривають.

Також про підозру в перешкоджанні роботі журналістів програми “Схеми” та умисному вчиненні насильницьких дій повідомили працівнику охорони Укрексімбанку, який брав участь в інциденті.

Охоронцю повідомлено про підозру за ч. 1 та ч. 3 ст. 171, ч. 1 ст. 126 КК України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень.

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління  Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

За фактом нападу Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше справу перекваліфікували за частиною 3 цієї статті, яка передбачає суворіше покарання.

Прокуратура вручила підозри Мецгеру та ще одному фігуранту справи про напад – директорові департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

На час слідства Наглядова рада банку усунула Мецгера від виконання обов’язків.

Сам Мецгер вибачився перед журналістами, написавши у фейсбуку, що його “надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання”, заявив про “повне усвідомлення відповідальності”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter