Напад на журналістів “Схем”: четвертому співробітнику “Укрексімбанку” повідомили про підозру

Дата: 24 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру четвертому учаснику нападу на знімальну групу журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” під час інтерв’ю з Євгеном Мецгером, який на той час був головою правління “Укрексімбанку”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на Київську міську прокуратуру.

Джерело: скриншот з відео програми “Схеми”

За інформацією прокуратури, четвертий підозрюваний – начальник управління внутрішньої безпеки цивільного захисту та охорони “Укрексімбанку”.

Чоловік отримав підозру у вчиненні двох кримінальних правопорушень: перешкоджання журналістській діяльності (карається штрафом до 850 гривень, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі до трьох років) та побої (карається штрафом до 850 гривень, або громадськими роботами на строк до 200 годин або виправними роботами до одного року).

У прокуратурі зазначили, що слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління “Укрексімбанку” Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

За фактом нападу Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше справу перекваліфікували за частиною 3 цієї статті, яка передбачає суворіше покарання.

Прокуратура вручила підозри Мецгеру та ще одному фігуранту справи про напад – директорові департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

Голову правління державного банку підозрюють у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів і незаконному утриманні людей.

11 жовтня Голосіївський райсуд столиці обрав запобіжні заходи Мецгеру та Пікалову у вигляді нічного домашнього арешту, очільнику служби безпеки банку Ігорю Тельбізову – у вигляді особистого зобов’язання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter