Напад на журналіста “Букв”: київські фоторепортери проведуть акцію протесту біля МВС

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Після чергового нападу на фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного під час виконанням ним професійних обов’язків, який стався 14 серпня біля будівлі Офісу президента, київські фоторепортери анонсували акцію протесту “Безпеку – журналістам. Покарання – нападникам”.

Як повідомляється на сторінці заходу у фейсбуку, акція відбудеться в Києві 17 серпня об 11.00 біля будівлі Міністерства внутрішніх справ України (вул. Богомольця, 10).

Акція біля ОП 14 серпня, коли стався напад на медійника. Джерело: bykvu.com

“Привіт, ми київські фоторепортери. Ми працюємо з десятками різних українських і закордонних видань. Ми не належимо до жодних політичних рухів. Ми не є учасниками акцій чи подій. Ми просто намагаємося знімати їх максимально якісно, аби ви бачили події зблизька. Війна на Донбасі, масові протести, надзвичайні ситуації… Але цього вівторка ми відкладаємо камери та виходимо до МВС на власний мовчазний протест”, – говориться в повідомленні.

Організатори акції нагадали, що група молодиків напала на Кужельного після акції “Ні капітуляції”. До нього висунули претензії, що він нібито належить до “лівих” рухів, вимагали видалити фото з камери, а потім почали бити по голові, повалили на землю й продовжили побиття ногами. Все це відбувалося після масової акції, за безпекою на якій стежили сотні правоохоронців.

“Так, ми вітаємо те, що поліція швидко висунула підозри нападникам на Олександра. Але ця історія – одна з десятків, які сталися цього року”, – уточнили журналісти.

За підрахунками ІМІ, лише за сім місяців 2021 року сталося майже 90 випадків фізичної агресії щодо журналістів по всій країні та понад 10 випадків побиття. Проте, за словами організаторів протесту, правоохоронці “не надто люблять починати кримінальні провадження саме за журналістськими статтями – 171 або 345-1 Кримінального кодексу”. Ще менше цих справ доходить до судів, а засудження нападників до реальних покарань – це радше виняток з правил.

“Історії наших колег Сергія Нужненка, Владислава Красінського, Дмитра Реплянчука, журналістів Bihus.Info, колег з проєкту “Схеми” й десятків інших по всій країні лише доводять це: за погрози, знищення майна, побиття журналістів майже ніколи не настає кримінальна відповідальність”, – заявили медійники.

Вони виступили з вимогою справедливості до влади та силовиків.

“Ми вимагаємо, аби випадки нападів на журналістів розслідували максимально якісно та об’єктивно. Ми вимагаємо, аби суди перестали імітувати правосуддя. Ми вимагаємо реального покарання для тих, хто перешкоджає роботі журналістів. Ми переконані: поки немає вироків для нападників, журналістика і журналісти у серйозній небезпеці. Адже безкарність породжує лише безкарність”, – заявили вони.

Нагадаємо, що на Кужельного, який робив фоторепортаж з акції під ОП, скоїли напад. До нього підійшла група чоловіків і почала вимагати, щоб він видалив фото, та погрожувала йому. Після цього журналіста збили з ніг і побили.

Постраждалий написав заяву до поліції, за фактом нападу відкрили кримінальне провадження.

Пізніше молодики, які напали на фотокора, вибачилися та “понесли покарання”. Про це повідомили “Букви”, відповідна інформація була оприлюднена в телеграмі Нацкорпусу.

Це вже другий напад на Кужельного протягом останнього місяця. Так, наприкінці липня під Шостим апеляційним адміністративним судом, де розглядали скаргу білоруського анархіста Олексія Боленкова на рішення СБУ про видворення його з України, журналіста вдарив в обличчя російський неонацист Михайло Шаланкевич. Також, як повідомляли “Букви”, до нападу був причетний керівник ультраправої організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко.

Сам Кужельний у коментарі ZMINA говорив про агресію щодо нього з боку ультраправих і під Шевченківським судом, де розглядали скаргу Боленкова в першій інстанції.

Напад на журналіста засудили українські медійні організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter