Найвищий суд Італії визнав, що дітей не можна змушувати бачитися з бабусями та дідусями

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Касаційний суд Італії ухвалив рішення, що право бабусь і дідусів на спілкування з неповнолітніми онуками не може переважати над інтересами самих дітей, які відмовляються від такої комунікації.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на La Repubblica.

Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos

Так, бабуся, дідусь та дядько з боку батька, звернулися до суду, щоб відстояти своє право бачитися з онуками. Позивачі стверджували, що їхньому спілкуванню перешкоджають батьки дітей. Показово, що бабуся нібито мала діагностоване психічне захворювання, тому ця справа потребувала додаткової відповідної консультації. Крім того, вона відверто агресивно ставилася до батьків дітей, що, ймовірно, помітили й онуки.

Суд Мілана першої інстанції підтримав позов бабусі, дідуся й дядька, зобов’язавши батьків влаштувати зустріч у присутності соціального працівника. Апеляційний суд також не змінив рішення, але вказав батькам на шкоду через позбавлення дітей спілкування з іншими членами сім’ї та порадив їм пройти розширений курс сімейної психотерапії.

Однак Касаційний суд Італії повністю не поділяв попередні рішення. У його вироку йдеться, що в жодному випадку не можна вдаватися до утисків та примусу онуків, однак можна мʼяко спробувати побудувати стосунки з неповнолітніми.

Насамперед потрібно оцінити, чи здатні бабуся, дідусь та дядько брати активну плідну участь у житті онуків, будуючи стосунки та емоційні зв’язки таким чином, щоб сприяти здоровому і збалансованому розвитку їхньої особистості.

Також у рішенні суду йдеться, що організація зустрічі онуків із бабусею й дідусем в умовах сімейної ворожнечі навряд чи сприятиме їхньому добробуту. Тож нав’язувати “небажані відносини” не можна – особливо якщо діти “можуть робити власні судження” або досягли 12-річного віку.

Тепер суд Мілана повинен переглянути справу й винести новий вирок.

Відомо, що у 2006 році в Італії набув чинності закон, який дає дітям право підтримувати стосунки з бабусями й дідусями навіть у разі розлучення батьків. Також бабусі й дідусі можуть звернутися до правоохоронних органів, якщо батьки навмисно відмовляють їм у спілкування з онуками, які самі готові до контакту. 

Нагадаємо, що Касаційний суд Італії, який є найвищою ланкою судової влади країни, постановив, що емоджі, які використовуються під час електронного листування, можуть бути підставою для позову про наклеп. До такого висновку установа дійшла через суперечку між двома користувачами соцмереж, яка переросла в судовий розгляд. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter