Верховний суд Італії визнав, що емоджі можна розцінити як образливу лексику та наклеп

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Касаційний суд Італії, який є найвищою ланкою судової влади країни, постановив, що емоджі, які використовуються під час електронного листування, можуть бути підставою для позову про наклеп. До такого висновку установа дійшла через суперечку між двома користувачами соцмереж, яка переросла в судовий розгляд. 

Про це повідомляє італійське видання “Gazzettino” з посиланням на постанову касаційного суду № 2251.

Фото: Getty Images

У північному місті Луїно суд уже повторно розглянув суперечку між двома користувачами фейсбуку, які не могли дійти згоди в темі правил дорожнього руху. Один з учасників конфлікту висміяв іншого через поганий зір, супроводжуючи коментар серією емоджі з обличчям, що сміється.

Суд першої інстанції міста Варезе визнав автора образливого допису винним у наклепі, оштрафував його на 800 євро і зобов’язав виплатити 2 тисячі євро компенсації позивачу – місцевому бізнесмену, який став жертвою наклепу внаслідок суперечки в інтернеті за версією суду.

Проте апеляційний суд міста Мілан вирок скасував і постановив: конфлікт дійсно мав ознаки використання образливої лексики, однак факту злочину в ньому немає.

Після цього Верховний суд Італії все ж розгледів наклеп у використанні емодзі та повернув справу для повторного розгляду.  

Адвокати обвинуваченої сторони стверджують, що поганий зір не зменшує цінності людини, та наголошують на тому, що їхній підзахисний просто показав себе з негативного боку. Однак після вивчення юридичної різниці між наклепом та образою Верховний суд усе ж задовольнив позов.

Юрист та професор Університету Перуджі Франческо Мікоцці, пояснив, що використання емодзі під час онлайн-суперечки нібито підкреслює навмисне глузування з боку одного з опонентів. Так, смайлики наприкінці речення можуть означати критику, бодішейминг, висміювання фізичних характеристик людини тощо.

Нагадаємо, що 7 липня набула чинності поправка до Кримінального кодексу Японії, відповідно до якої за образу людини в інтернеті можна потрапити до в’язниці. Кримінальний кодекс країни визначає образи як спробу принизити когось без посилання на конкретні факти про це.

Читайте також: Чи можна в Україні жартувати, нікого не принижуючи?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter