В Японії посилили відповідальність за кібербулінг, відтепер за образу в інтернеті можна потрапити за ґрати

Дата: 08 Липня 2022
A+ A- Підписатися

7 липня набула чинності поправка до Кримінального кодексу Японії, відповідно до якої за образу людини в інтернеті можна потрапити до в’язниці.

Про це повідомляє видання Kyodo News.

Фото: Bloomberg

Віднині за кіберзалякування можна отримати тюремний термін до одного року або штраф до 300 000 єн (2200 доларів). Раніше цей злочин карався тюремним терміном до 30 днів або штрафом до 10 000 єн (менше за 74 долари). Також збільшено термін давності за образи з одного року до трьох років.

Японські урядовці почали обговорювати зміну до законодавства після самогубства зірки популярного реаліті-шоу Netflix “Будинок з терасою” Хани Кімури у травні 2020 року, яка зазнала знущань в інтернеті. Двох чоловіків, яких визнали винними у кібербулінгу, оштрафували на 9 000 єн (66 доларів) кожного. Суспільство висловило занепокоєння, що покарання було занадто легким і згодом це призвело до законодавчих змін.

Зміну до Кримінального кодексу ухвалили лише після того, як керівна Ліберально-демократична партія Японії додала положення, яке закликає уряд переглянути закон через три роки, щоб перевірити його вплив на свободу вираження поглядів. Якщо будуть доведені факти впливу на свободу слова, закон переглянуть.

Як зазначає The Verge, є також побоювання, що закон недостатньо конкретний щодо того, що вважається образою.

Кримінальний кодекс країни визначає образи як спробу принизити когось без посилання на конкретні факти про це.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter