Найдовше зі всіх українців – бранців Кремля: Валентин Вигівський уже 10 років перебуває в російській неволі за “шпигунство”

Дата: 18 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язень Валентин Вигівський, засуджений у Росії до 11 років позбавлення волі у сфабрикованій справі про шпигунство, перебуває за ґратами найдовше зі всіх українців – бранців Кремля.

18 вересня виповнилося 10 років з дати його ув’язнення, нагадав батько Валентина Петро Вигівський на своїй сторінці у фейсбуку.

Політв’язень Валентин Вигівський. Фото з фейсбук-сторінки Петра Вигівського

Більшу частину цього строку чоловіка утримували в штрафному ізоляторі в одиночній камері, весь інший час – в режимі приміщення камерного типу (ПКТ).

Валентин Вигівський народився 3 серпня 1983 року в Прип’яті Київської області. Після катастрофи на Чорнобильській АЕС 1986 року його родина переїхала до Києва. Активіст Євромайдану, учасник Революції гідності, підприємець.

Чоловіка затримала 17 вересня 2014 року на вокзалі Сімферополя так звана “Кримська самооборона”. Чоловік вирушив туди на виставку авіації, оскільки сам був авіалюбителем. Валентин мав пробути на півострові лише один день, мав зворотний квиток і ночувати в Криму не планував.

Судив чоловіка Московський обласний суд у місті Красногорськ. Його звинуватили в економічному та військовому шпигунстві в авіакосмічній галузі та засудили до 11 років колонії суворого режиму. Судові засідання в справі відбувались у закритому режимі.

Згідно з несекретною частиною вироку, Вигівського звинуватили в “збиранні та зберіганні з метою передання представникові військового аташату КНР у Бельгії за грошову винагороду відомостей, що становлять державну таємницю, ‒ конструкторську та іншу технічну документацію авіадвигуна бойової авіації”.

За словами Валентина, під час затримання в окупованому Криму та Москві його били, надягнувши мішок на голову, роздягали та імітували розстріл біля свіжовикопаної могили в лісі

Російські спецслужби пропонували Вигівському співпрацю, утім він відмовився, через що йому погіршили умови утримання, перевівши в ПКТ. За словами батьків бранця, він потерпав від спеки та укусів великої кількості комарів. 

Через намір політв’язня оголосити голодування й тиск громадськості як в Україні, так і за кордоном йому змінили режим утримання на спеціальний. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter