Політв’язень Вигівський планує голодування – Омбудсман

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно ув’язнений у Росії політв’язень Валентин Вигівський збирається оголосити голодування.

Про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 17 травня написала на своїй фейсбук-сторінці.

Валентин Вигівський повідомив рідним про намір оголосити голодування, тому що “втратив будь-яку надію повернутися живим на Батьківщину”. Денісова розповіла на погані умови утримання бранця Кремля. 

“Постійне перебування в холоді та в повній ізоляції призвело до погіршення стану здоров’я Валентина. Крім того, адміністрація виправної установи здійснює систематичний психологічний тиск на нашого співгромадянина – без будь-яких пояснень та причин поміщує в штрафний ізолятор, знімає гроші з карткового рахунку, які рідні йому перераховують для придбання харчових продуктів та засобів гігієни”, – написала Денісова.

Омбудсман розцінює дії адміністрації як катування і нелюдське або принизливе поводження. Вона переконана, що вони порушили Конвенцію про захист прав людини та правил поводження з ув’язненими ООН.

Вона звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно поновити права громадянина України, а саме забезпечити відповідні умови тримання, перевірити правомірність дій адміністрації виправної колонії щодо поміщення Валентина Вигівського в ШІЗО та незаконного використання його власних коштів.

Вона також закликала міжнародну спільноту зреагувати на порушення прав Вигівського та використати “всі можливі механізми” для звільнення незаконно утримуваних українців.

Нагадаємо, 17 вересня 2014 року на вокзалі Сімферополя незаконне парамілітарне формування “Кримська самооборона” затримало Валентина Вигівського. Чоловік вирушив у Крим на захід, пов’язаний з авіацією. 
 
Силовики звинуватили його в економічному та військовому шпигунстві в авіакосмічній галузі Росії та засудили до 11 років колонії суворого режиму. Судові засідання в цій справі відбувались у закритому режимі.
 
До моменту оголошення вироку про зміст звинувачень нікому не було відомо. За словами Вигівського, під час затримання в Криму та Москві його били, надягнувши мішок на голову, роздягали та імітували розстріл біля свіжовикопаної могили в лісі під Москвою.
 
Валентин Вигівський

15 місяців Росія незаконно утримувала громадянина України в Лефортовському СІЗО, протягом дев’яти з яких до нього не допускали українського консула. 

За словами російського адвоката Іллі Новікова, який приєднався до справи бранця на етапі апеляції, Європейський суд з прав людини не зможе розглянути справу Вигівського. Адже киянин власноруч підписав те, що його змусили підписати, а довести тортури через два роки практично неможливо.
 
Як відомо, до кінця 2020 року між Росією та Україною так і не відбулося взаємного звільнення утримуваних осіб, на яке сподівались українські правозахисники та рідні політв’язнів. 
 
Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter