“У мене виникають суїцидальні думки”: політв’язень Вигівський розповів про умови тримання у російській колонії

Дата: 31 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно ув’язнений у Росії політв’язень Валентин Вигівський розповів про жахливі умови тримання у російській колонії.

Про це повідомляє Радіо Свобода. 

Фото: з відкритих джерел

Українець розповів, що майже п’ять років перебуває фактично у бетонному підвалі, а адміністрація постійно виписує йому покарання за надуманими причинами. 

“Зазвичай ув’язнений сидить в ПКТ (приміщення критої тюрми, – ред.) не більше ніж півроку, а я – п’ять років! Кожен раз мені продовжують покарання за всілякі уявні порушення. Наприклад, після прогулянки пропонують віник і лопату, щоб «прибрати». А коли я відмовляюся, тому що я поклявся, що палець об палець не вдарю в цій країні, мені пишуть нове порушення! І я знову сиджу в кам’яному мішку!”, – говорить Вигівський. 

За словами політв’язня, йому також не дають спілкуватись телефоном, а тому він залишився повністю ізольованим від світу. 

“Я впевнений, що це робить не місцева адміністрація, до неї у мене особливих претензій немає. Я думаю, це негласна вказівка ФСБ – тримати мене в одиночці подалі від інших ув’язнених, замкнути від усього світу, щоб я швидше з глузду з’їхав!”, – твердить Вигівський. 

У колонії до політв’язня не застосовують фізичного насильства, однак, як розповів українець, його не лякає така перспектива після пережитих тортур. 

«Мене катували на Луб’янці, мене навіть розстрілювали, я все пройшов, мене цим не здивуєш. Я п’ять років сиджу в бетонному підвалі. Я вже нічого не боюся і нічого не чекаю від життя. І, чесно вам скажу, у мене виникають суїцидальні думки. Я не буду тут сидіти до 2025 року».

На питання, що б він хотів передати на волю, Вигівський відповів: «Передайте всім: або мене звільнять, або я піду на Батьківщину «небесним експресом»!»

Нагадаємо, що навесні 2014 року на вокзалі Сімферополя так звана “Кримська самооборона” затримала  Вигівського. Він вирушив у Крим на захід, пов’язаний з авіацією. Російські силовики звинуватили його в економічному та військовому шпигунстві в авіакосмічній галузі та засудили до 11 років колонії суворого режиму. Судові засідання в цій справі відбувались у закритому режимі.
 
До моменту оголошення вироку про зміст звинувачень нікому не було відомо. За словами Вигівського, під час затримання в Криму та Москві його били, надягнувши мішок на голову, роздягали та імітували розстріл біля свіжовикопаної могили в лісі під Москвою.
 
Більше року Росія незаконно утримувала громадянина України в Лефортовському СІЗО, а протягом дев’яти місяців до нього не допускали українського консула. 
 
Нещодавно український Омбудсман Людмила Денісова повідомила, що Вигівський готується оголосити голодування. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter