Найбільшу довіру українці в Польщі мають до інформації від ЗСУ — дослідження

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Найбільше довіри в українців — споживачів інформації, що виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, викликають офіційні повідомлення Збройних сил, повідомлення від близьких, які залишилися в Україні, дані від президента України та інших представників політичного керівництва держави — Офісу президента, уряду, Верховної Ради тощо.

Про це свідчать результати дослідження “Медіаспоживання та громадська активність українців, що знайшли тимчасовий притулок переселенців у Польщі”, проведене на замовлення Громадянської мережі “ОПОРА” за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Джерело: Getty Images

Інформації, отриманій від ЗСУ, висловили довіру 90% учасників дослідження, повідомленням від близьких — 86%, від президента України — 86%, Офісу президента, уряду, Верховної Ради тощо — 85%.

Згідно з дослідженням, поширеною практикою для українців в Польщі є перевірка інформації. В цьому процесі вони покладаються на власну інтуїцію та досвід, уточнили дослідники.

Перевірка сумнівної інформації, зокрема передбачає:

  • обговорення новини зі значущим знайомим (наприклад, чоловіком або колегами) і перевірки її у тих, хто може бути безпосереднім очевидцем;
  • пошук фахових оцінок (наприклад, висловлювань політичних діячів, експертів);
  • пошук згадок новини у пошукових ресурсах — переважно в гугл;
  • перевірка публікацій на цю тему в інших каналах, при цьому особливу увагу приділяють офіційним ресурсам і телебаченню (українському та польському);
  • пошук першоджерела.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що українські переселенці в Польщі основним джерелом новин про батьківщину обрали соціальні мережі — вони становлять понад дві третини усіх залучених джерел інформації.

Дослідження “Медіаспоживання та громадська активність українців, що знайшли тимчасовий притулок переселенців у Польщі” проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА” за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Опитування виконав Київський міжнародний інститут соціології протягом 26 жовтня — 30 листопада 2022 року в Республіці Польща.

Мета дослідження — виявити, як і звідки дізнаються новини українці, котрі після 24 лютого 2022 року знайшли тимчасовий прихисток від війни у Республіці Польща. Також дослідники вивчали, наскільки респонденти залучені до політичного та громадського життя України й зацікавлені в ньому.

Дослідження складалося з двох частин: щоденникове онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю.

Докладніше про методологію дослідження можна дізнатися тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter