Українці в Польщі основним джерелом новин обрали соцмережі — дослідження

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Українці в Польщі основним джерелом новин про батьківщину обрали соціальні мережі — вони становлять понад дві третини усіх залучених джерел інформації.

Про це свідчать результати дослідження “Медіаспоживання та громадська активність українців, що знайшли тимчасовий притулок переселенців у Польщі”, проведене на замовлення Громадянської мережі “ОПОРА” за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Джерело: ua.news

Соцмережі обрали основним джерелом інформації 68% опитаних, йдеться в дослідженні, серед причин вибору назвали швидкість отримання інформації, зручність, великий вибір каналів та інформативність.

Провідну позицію серед соцмереж, згідно з результатами опитування, посів телеграм. Для споживання новин його використовували 64% респондентів, 44% назвали цю соцмережу головним джерелом інформації через високу оперативність.

Фейсбук використовують 56% опитаних, як головне джерело — 15%. Перевага цієї соцмережі — автоматичний підбір інформації, недолік — тривалий час між публікацією новини та її потраплянням у стрічку, пишуть дослідники.

Ютуб обрали 51% респондентів, як головне джерело — 12%; він краще підходить для перегляду телевізійних каналів і особистих інтерв’ю.

Вайберу надали перевагу 47% опитаних, як головному джерелу — 8%. Його обирають через персоналізацію і відчуття спілкування завдяки коментарям, переказам і рекомендаціям.

Інстаграм для споживання новин використовують 44%, як головне джерело — 7%. Він приваблює своєю оперативністю і лаконічністю, а також персоналізацією пабліків, дотичністю до особистого життя користувачів, йдеться в дослідженні.

Сайти новин (включно зі службами новин, такими як гугл, укр.нет, уніан.нет тощо) використовують 18% учасників опитування. Також цьому джерелу належить 16% сумарного часу споживання інформації.

Телебачення обрали 10% респондентів, його частка в сумарному споживанні дорівнює 17%. Серед перешкод для вільного доступу до цього медіа:

  • відсутність телевізора;
  • недопредставленість українських каналів на місцевому телебаченні;
  • недостатнє володіння польською мовою.

Велика частка споживання новин припадає на телемарафон “Єдині новини” — 60%.

Радіо надають перевагу 3% опитаних (5% сумарного часу споживання новин). Найчастіше його використовують як фон — наприклад, під час монотонної роботи або керування автомобілем.

Друковані видання обрали менше ніж 1% респондентів, також їм належить менше ніж 1% часу споживання. Їх сприймають як щось застаріле, наголосили дослідники.

Дослідження “Медіаспоживання та громадська активність українців, що знайшли тимчасовий притулок переселенців у Польщі” проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА” за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Опитування виконав Київський міжнародний інститут соціології протягом 26 жовтня — 30 листопада 2022 року в Республіці Польща.

Мета дослідження — виявити, як і звідки дізнаються новини українці, котрі після 24 лютого 2022 року знайшли тимчасовий прихисток від війни у Республіці Польща. Також дослідники вивчали, наскільки респонденти залучені до політичного та громадського життя України й зацікавлені в ньому.

Дослідження складалося з двох частин: щоденникове онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю.

Докладніше про методологію дослідження можна дізнатися тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter