Нацрада забрала ліцензію у “112 Україна”

Дата: 26 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовилася продовжувати ліцензію на цифрове мовлення телеканалу “112 Україна”.

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив член Нацради Сергій Костинський.

https://www.facebook.com/s.kostynskyi/videos/2538909359502093/

Рішення щодо “112 Україна” Нацрада ухвалила на засіданні, де розглядала справи п’яти регіональних компаній, які ретранслювали ефір телеканалу. За словами членів ради, телеканал виграв конкурси в багатьох областях, залишивши глядачів без регіональної журналістики.

На засіданні Костинський зауважив, що телеканал систематично порушував умови ліцензії та отримав кілька попереджень. На відмову в продовженні ліцензії Нацрада нібито пішла, оскільки медіа не усунуло порушень, про які йому казали з 2014 року.

Зі свого боку керівництво каналу вже виступило з осудом такого рішення, яке встигли назвали цензурою.

“Міжнародна редакційна рада телеканалу “112 Україна” розцінює рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення України як упереджені і політично мотивовані дії регулятора, наслідком яких є подальший наступ на права журналістів і обмеження свободи слова в Україні. Нацрада в черговий раз продемонструвала, що діє насамперед як каральний орган і є загрозою для дотримання головних принципів функціонування ЗМІ в демократичному суспільстві”, – наголосили на каналі. 

На ситуацію з позбавленням ліцензії “112 Україна” вже відреагували й у Офісі президента.

“Офіс Президента України стежить за ситуацією щодо телеканалу “112 Україна”. Переконані, що свобода слова є невід’ємною частиною демократичної держави. Водночас усі мовники мають дотримуватися законодавства та умов ліцензії”, – наголосили в заяві на сайті офісу. 

https://www.facebook.com/president.gov.ua/posts/1737311733080353?__tn__=-R

Водночас у Зеленського також анонсували оновлення складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення: 

“Сподіваємося, що це допоможе унормувати ситуацію на телевізійному ринку відповідно до закону і базових принципів демократії”.

Як відомо, нещодавно РНБО заявила, що досі продовжує перевірку юридичних осіб, які мають стосунок до телеканалів “112” і “NewsOne”, на причетність до тероризму. Цьому передувало звернення парламентарів минулого скликання Верховної Ради, які вимагали від відомства заблокувати активи, які перебувають у власності медіа, анулювати їхні ліцензії та заборонити користуватися радіочастотним ресурсом. 

Одразу після вимоги парламентарів ввести обмеження низка експертів наголошувала, що санкції в Україні можна запроваджувати тільки проти іноземних держав та іноземних юридичних і фізичних осіб, а обидва медіа такими не є. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter