Нацрада з питань ТБ і радіомовлення закликала не вручати “Премію ЗМІ за свободу” російській пропагандистці

Дата: 22 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до німецької Weimer Media Group з проханням не вручати “Премію ЗМІ за свободу” російській пропагандистці Марині Овсянніковій.

Відповідне звернення оприлюднене на сайті регулятора.

Марина Овсяннікова. Фото з відкритих джерел

Нацрада звернулася до Weimer Media Group після того, як та серед лауреатів цьогорічної премії разом із президентом Володимиром Зеленським назвала ексредакторку російського Першого каналу Марину Овсяннікову.

Український регулятор вважає неприйнятним порівняння внеску у просування демократії та миру у Європі президента України та пропагандистки, яка упродовж багатьох років працювала на одному з найбільших російських пропагандистських каналів.

У Нацраді закликали Weimer Media Group та медіаспільноту обрати правильну позицію у ситуації, що склалася, і відмовитися від вручення премії Овсянніковій.

Нагадаємо, що 21 квітня Weimer Media Group визначила лауреатів “Премії ЗМІ за свободу-2022”. Ними стали Володимир Зеленський, Марина Овсяннікова та екскандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська.

Вибір кандидатур журі премії обґрунтувало тим, що “українці, білоруси та росіяни стоять на передовій боротьби проти зла, проти війни та тиранії у Східній Європі та мужньо захищають свою, а також нашу (європейську. – Ред.) свободу”.

Нагадаємо, що Овсяннікова з’явилася в ефірі під час новин на Першому каналі з плакатом “No war. Зупиніть війну. Не вірте в пропаганду. Тут вам брешуть. Russians against war”. Вона також кілька разів повторила: “Зупиніть війну! Ні війні!”, а потім в ефір швидко поставили інший відеоряд. 

Журналістку затримали російські силовики, але згодом відпустили, наклавши штраф.

Пізніше жінка виїхала з РФ, а згодом з’явилася в ефірі найвпливовішої ТРК Італії RAI та в ефірі шоу “Che tempo che fa”, де закликала Захід скасувати антиросійські санкції.

На її думку, “росіяни не повинні колективно відповідати за те, що відбувається в Україні”. Бо в цьому нібито винна лише одна людина – Володимир Путін.

11 квітня стало відомо, що Овсяннікова стала позаштатною кореспонденткою німецької газети Die Welt та телеканалу Welt, де розповідатиме про події в Росії та Україні.

15 квітня в Берліні українські активісти та активістки провели акцію протесту, вимагаючи звільнити Овсяннікову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter