Нацрада хоче анулювати ліцензію телеканалу “Наш” через розпалювання ворожнечі та ненависті

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України звернеться до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу “Наш” через заклики в ефірі до розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, водночас телеканал “Максі-ТВ” має сплатити на цій же підставі штраф у розмірі 119 544,75 грн – 25% розміру  ліцензійного збору.

Перевірка телеканалів проводилася на звернення Служби безпеки України, повідомляється на сайті Нацради.

Петро Симоненко. Джерело: slovoidilo.ua

ТОВ “Наш 365” (логотип “Наш”) і ТОВ “Наша Прага” (логотип “Максі-ТВ”) 4 травня показували передачу “Марафон”, під час якої транслювалися висловлювання лідера забороненої в Україні Комуністичної партії, екснардепа Петра Симоненка з ознаками прихованого заклику до розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, заснованої на нетерпимості до представників Православної церкви України (ПЦУ), її представників та вірян.

Він називав ПЦУ “розкольниками”, чинну державну владу – “режимом профашистського толку”, російську агресію – “громадянською війною”.

“Така інформація стигматизує глядача, формує стереотипи, які заохочують дискримінаційну поведінку щодо влади та церкви, їх представників та віруючих і підбурює до ненависті”, – уточнюється в повідомленні.

Водночас ведучі передачі Артем Нікіфоров та Ольга Веремій, на думку експертів Нацради, не вжили заходів для припинення правопорушення. Ба більше, вони надали Симоненку значну частину ефірного часу як єдиному промовцю без участі опонентів чи демонстрації в будь-який інший спосіб альтернативного погляду під час трансляції телепередачі. 

У відповідь на такі дії держрегулятора генеральний продюсер телеканалу “Наш” Володимир Грановський заявив, що Нацрада суд щодо анулювання ліцензії мовника програє.

“Упевнений, що це нічим не закінчиться, тому що це звинувачення надумане і Нацрада програє цей суд. Мене турбує легкість, з якою Нацрада йде на закриття каналу”, – сказав він в ефірі свого каналу, пише “Детектор медіа”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні з 2 лютого 2021 року рішенням Ради нацбезпеки та оборони заблоковано канали, які перебувають у сфері впливу одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука: “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їхнього формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з постачанням вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України й РФ. Санкції введено за статтею “Фінансування тероризму”. Козак і Медведчук назвали санкції РНБО незаконними та оскаржують їх у Верховному Суді.

В ООН рішення про заборону вказаних телеканалів назвали таким, що не відповідає міжнародним стандартам прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter