Начальник штабу “Азову” звернувся до ДБР щодо бойового генерала, якого звинувачує в нехтуванні життям солдатів

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Начальник штабу бригади “Азов” Національної гвардії України Богдан Кротевич звернувся до Державного бюро розслідувань, від детективів якого вимагає провести розслідування щодо бойового генерала.

Про це Кротевич написав у соцмережах. 

Фото: акаунт Bohdan Krotevych у соцмережі Х

Свій допис військовий почав з того, що до того, як зробити історію публічною, намагався владнати ситуацію іншими шляхами. 

“Мабуть, якби мене цікавило особисте благо, я б мовчав, бо прямо на мене це зараз майже не впливає. Але це впливає на перемогу України у війні (а точніше, на її віддалення). Тому відверто заявляю – я старався (не тільки я, це факт, але кажу за себе), казав в кабінетах, передавав інформацію всім, кому була змога”, – написав він. 

Кротевич, не називаючи імені генерала, звинуватив того у військових злочинах. Військові злочини – це небезпечні діяння під час несення служби в армії. Кротевич каже, що генерал “убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал”

“Мені п*хрін, чи почнуть розслідування проти мене, і мені п*хрін, чи посадять мене в тюрму. Мені не п*хер, що судять комбатів та комбригів за втрату спостережного посту, але не судять генерала за втрату областей та десятків міст та втрату тисяч солдат”, – написав Кротевич. 

Хоч імені генерала військовий не назвав, але, ймовірно, йдеться про Юрія Содоля – командувача Об’єднаних сил ЗСУ. Після його призначення чимало активістів, військових та парламентарів критикували цю кадрову зміну, називаючи генерал-лейтенанта “злочинцем”

Нині в ДБР звернення Кротевича не коментували. 

Нагадаємо, що торік президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не може призначати м’якше покарання за дезертирство, непокору та самовільне залишення частини. Також цей закон дозволяє судити військових, які фізично не можуть виконувати наказ, наприклад, через травми. 

ZMINA вже розповідала про декілька таких судових вироків. 

Критики цього рішення Зеленського звертали увагу, що в такий спосіб просто намагаються перекласти відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter