На Донбасі поліцейські затримують цивільних з порушенням закону – правозахисники

Дата: 27 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

За майже дев’ять місяців минулого року жителі Донецької та Луганської областей зверталися до правозахисників щодо порушень прав людини з боку силових структур 200 разів. Найбільше скарг за цей час надійшло на адресу Нацполіції.

Такі дані оприлюднені у звіті проекту з фіксації порушень прав людини з боку силових структур на підконтрольній українським силам частині Донецької і Луганської областей за квітень-грудень 2018 року, який підготували правозахисники з організації “Восток-СОС” спільно з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Експерти почали роботу гарячої лінії у квітні минулого року.

“Люди зверталися з районів здійснення такого виду заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, як операція Об’єднаних сил (ООС). Декілька людей телефонували також із тимчасово окупованих територій”, – розповіли вони.

Всього за час роботи лінії експертам надійшла 261 скарга: 104 стосувалися Донецької (майже 40%), 96 – Луганської (майже 37%), 20 – інших областей України (майже 8%). Найбільше люди скаржилися на дії та бездіяльність працівників Національної поліції України.

“Із 261 описаної операторам гарячої лінії ситуації на поліцію скаржилися від 139 (майже 53%) разів. Щонайменше 14 разів скаржники описували, зокрема, “людей у формі” та “людей з посвідченнями”, і в контексті описаних ситуацій вгадується також поліція. Тому можна припустити, що справжня кількість скарг на поліцію може сягати числа 153 (майже 59%) і більше”, – розповіли активісти.

Всього за час роботи гарячої лінії експертам надійшло понад 200 скарг 

Інциденти з “людьми у формі”, на яких скаржилися і які могли бути поліцейськими, за інформацією експертів, трапилися п’ять разів у Донецькій області і дев’ять разів у Луганській.

“Не можна достеменно сказати, чи приховували вони поліцейські жетони і посвідчення ще й тому, що скаржники не повідомили, чи намагалися вони взагалі встановити їх особи, посаду, звання і силову структуру, яку ті представляли. Загалом оператори гарячої лінії отримали інформацію, що під час п’яти інцидентів у Донецькій області та семи інцидентів у Луганській працівники поліції або не представлялися скаржникам, або не мали при собі поліцейських жетонів, або приховували жетони та службові посвідчення”, – зазначають вони.

Правозахисники розповіли, що після запровадження воєнного стану в окремих областях України команда проекту розширила сферу діяльності гарячої лінії додатково на Харківську, Запорізьку, Сумську, Миколаївську, Чернігівську, Херсонську, Одеську та Вінницьку області, а тому деякі скарги надходили і з цих місцин:

“На дії та бездіяльність поліції скаржилися на гарячу лінію з Києва (чотири), Запорізької (два), Чернігівської (один) та Вінницької (один) областей. У семи випадках скаржники не повідомили про своє місцеперебування та місцину, де стався інцидент”.

Більшість скарг стосувалися ситуацій із транспортними засобами, але розповідали і про неправомірні затримання 

Більшість скарг щодо дій поліції на блокпостах стосувалися ситуацій із транспортними засобами, їхніми водіями і пасажирами. Під час таких інцидентів люди доволі часто скаржилися на обшуки, поверхневі перевірки, особисті огляди й огляд речей. Також скаржились і на тривалі затримання, що проходили всупереч українському законодавству, яке, зокрема, вимагає вести відлік часу утримання особи від моменту її фактичного затримання.

“У Луганській області на термін більше 37 годин без пред’явлення звинувачень була затримана людина, якій за цей час у поліцейському приміщенні не надали ані їжі, ані води. У Донецькій області більше ніж на шість годин без пред’явлення звинувачень був затриманий тверезий пасажир, який їхав в авто з п’яним водієм. Терміном понад шість годин без пред’явлення звинувачень була затримана хвора на ангіну, можливо грип, дружина підозрюваного у правопорушенні, яка не була причетна до правопорушення”, – розповіли правозахисники деталі повідомлень людей.

Також під час роботи лінії стало відомо про “регулярні, у тому числі нічні, затримання без пред’явлення звинувачень на термін більше трьох годин” у Донецькій області.

“На такий термін була затримана людина, яка раніше відбула покарання у вигляді позбавлення волі”, – наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter