На жарти не реагуємо: в Омбудсмана відповіли активісткам щодо сексистського допису депутата Дубинського

Дата: 25 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

В Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини не бачать підстав вживати заходів щодо депутата від партії “Слуга народу” Олександра Дубинського, який наприкінці серпня обурив активістів своїм сексистським дописом про пошук помічниці за зростом. 

Про це повідомили активістки Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”.

Пам'ятаєте сексистський "жарт" нардепа Александр Дубинский.?Ми тоді направили звернення керівництву партії Слуга…

Gepostet von Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем" am Dienstag, 24. September 2019

Після хвилі обурення, яку спричинив сексистський жарт парламентаря, активістки асоціації надіслали декілька звернень до керівництва партії “Слуга народу” та Офісу Омбудсмана з проханням вжити заходів щодо Дубинського, який, на їхню думку, порушив Конституцію та кілька статей Кодексу законів про працю. Вони, зокрема, просили не тільки покарати нардепа за дискримінаційну поведінку, але й розробити етичний кодекс для членів “Слуги народу” та активніше впроваджувати політику ґендерної рівності в партії.

Дискримінаційний допис нардепа Дубинського

За місяць, який минув з моменту публікації допису нардепа, керівництво партії жодним чином не відреагувало на звернення, а відповідь Уповноваженого з прав людини, за словами активісток, їх “щиро здивувала”.

“Поділяємо вашу позицію щодо неприпустимості публічних висловлювань, зокрема народних обранців, які є дискримінаційними та сексистськими. Одночасно повідомляємо, що народний депутат Олександр Дубинський опублікував на своїй сторінці допис про те, що це був жарт, за який він просить вибачення. З огляду на зазначене підстави для вжиття додаткових заходів реагування наразі відсутні”, – йдеться в документі, який опублікували юристки. 

Нагадаємо, що наприкінці серпня Олександр Дубинський виставив у своєму фейсбуці фото з підписом “Выбираем помощниц. Прошу ниже 175 см не беспокоить”. Коли нардепу вказали на сексистський характер допису, він записав відео, у якому зазначив, що “фотографія розірвала пукани порохоботів і соросят”, а також говорив про “дебілів”, які не мають почуття гумору та “всюди бачать якусь зраду і якийсь сексизм”.

Як відомо, задля того щоб реагувати на вияви сексизму в медіа і політичному середовищі, на початку серпня активістки ініціативи “Ґендер в деталях” запустили кампанію “Сексизм-патруль”, у межах якої розповідатимуть українцям про дискримінаційні висловлювання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter