На Вінниччині вперше трансплантували серце

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У квітні поточного року у Вінницькій області тамтешні лікарі вперше провели трансплантацію серця. 

Про це повідомили в уряді. 

Фото: Вінницька ОВА

Операцію проводили спільно з київськими трансплантологами кардіохірурги Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова. 

Операція тривала понад 4 години. 

Раніше врятованому 42-річному пацієнту протезували аортальний клапан, а рік тому встановили дефібрилятор, тож він став у лист очікування на трансплантацію. Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) визначила його як реципієнта до донора, якому напередодні у регіоні констатували смерть головного мозку.

Окрім пересадки серця, медики змогли також пересадити нирку. 

“Тільки за останні 3 місяці професійною командою трансплантологів Вінниччини пересаджено 3 нирки і серце”, розповів начальник тамтешньої ОВА Сергій Борзов

За останні роки українські лікарі вперше пересадили нирку дитині від померлого донора, підшлункову залозу та кістковий мозок від неродинного донора. Цьогоріч ще три лікарні долучилися до списку закладів, де пересаджують серце.

Операції з трансплантації органів в Україні роблять з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня 2020-го уряд затвердив порядок, за яким повнолітні можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Відсоток трансплантацій від померлого донора з роками збільшується: від 53,7% у 2021-му до 55% у минулому. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії кількість трансплантацій, які робили в Україні, залишалася низькою, а тому часто українці їхали по пересадку до Білорусі. Через політичну кризу, що розгорнулась там, українців, які оплатили пересадки, не пускали зробити операції. 

Детальніше про те, як стати посмертним донором всього за 10 хвилин, можна прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter