На війні загинув потерпілий учасник Революції гідності Олег Струбіцький

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

На війні під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Вербове Запорізької області загинув учасник Революції гідності Олег Струбіцький.

Про це повідомив міський голова Луцька Ігор Поліщук на своїй сторінці у фейсбуку.

Олег Струбіцький. Фото з фейсбуку

Олег був розвідником-сапером розвідувального взводу розвідувальної роти загону підтримки спеціальних операцій.

За словами адвокатки й правозахисниці Марини Ліліченко, яка представляла його інтереси, силовики затримали активіста 18 лютого 2014 року та доставили до Дніпровського районного суду Києва, де за сфабрикованим звинуваченням відправили під варту на 60 діб.

“Олег був потерпілим у справі за обвинуваченням судді Дніпровського районного суду міста Києва Дзюби та колишнього голови цього суду Хіміча. Олег був байкером. Я навіть не знала, що він пішов воювати. Але він по-іншому і не зміг би, бо був сміливим та любив Україну. Ми з ним часто спілкувалися до великої війни. А з початком повномасштабного вторгнення я його шукала, але телефон не відповідав. І от тепер я дізналася, що він загинув”, – сказала в коментарі виданню ZMINA адвокатка Ліліченко.

У фабулі справи, яку надала адвокатка ZMINA, йдеться: “У результаті дій Хіміча, пов’язаних із незаконним втручанням у роботу автоматизованої системи документообігу Дніпровського районного суду міста Києва, та інших дій організаційного характеру судді, виконуючи вказівку Хіміча, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, достовірно знаючи про відсутність доказів, які б підтверджували існування фактів об’єктивної дійсності, або інформації щодо обґрунтованості підозри, формально провели судові засідання, розглянули клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою підозрюваним Чувільову Є. Ю., Задоянчуку О. Л., Бєлікову А. Б., Сиваку В. Ф., Цушку О. В., Струбіцькому О. М., Фесику В. В., Шульзі Є. В. та постановили завідомо неправосудні ухвали про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб”.

18 лютого 2014 року під час затримання в Струбіцького вилучили особисті речі: кошти, мобільний телефон, пластикові картки, одяг, взуття. За словами адвокатки, жодного забороненого предмета в активіста не знайшли, що, на її думку, свідчить про незаконність затримання та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Водночас у складених слідчим поясненнях зазначено, що на голові Струбіцького виявили рани та гематоми на обличчі в ділянці очей.

Сам потерпілий під час допиту в суді говорив, що на Майдані був учасником мирної акції, а 18 лютого, коли почалась атака беркутівців, тікав від них.

“Мене догнали, збили з ніг, добре покопали, я втратив свідомість, проснувся в автозаку. Потім мене привезли до Дніпровського РУГУ, там робили допит, довго маринували, потім доставили в лікарню, де мені позашивали рани. Потім нас відвезли до Лук’янівського СІЗО. Наступного дня відправили до суду. У суді нас тримали не в залі засідання, а в окремих камерах, заводили по одному. У судовому засіданні мені дали 60 діб арешту. Потім повезли в СІЗО, де я перебував десь чотири дні”, – свідчив Струбіцький.

Нагадаємо, раніше детективи завершили розслідування масштабної справи щодо екскерівництва України за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18–20 лютого 2014 року: перед судом постане колишній президент України Віктор Янукович та низка екскерівників.

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter