На Тернопільщині працюють гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу для жінок, які зазнали насильства

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З початку 2023 року в Тернопільській області відкрили три гінекологічні кабінети для жінок, які зазнали насильства. До лікаря можна цілодобово звернутися в Тернопільській обласній клінічній, Кременецькій опорній та Чортківській центральній міській лікарні.

Про це повідомила директорка департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Ольга Ярмоленко.

Фото: Суспільне Тернопіль

Так, у кабінетах безплатно надають медико-соціальну допомогу жінкам, які постраждали від гендерно зумовленого та сексуального насильства. 

Акушерка-гінекологиня тернопільської лікарні Лілія Краснянська, яка працює в одному з кабінетів, розповіла в коментарі “Суспільному”, що вона не лише проводить огляд пацієнток, а й надає їм певну психологічну допомогу. 

“Наш кабінет забезпечено всіма необхідними медикаментозними засобами, а також усім необхідним інструментарієм для проведення як гінекологічного огляду, так і якихось необхідних маніпуляцій, забору матеріалу. Тобто все необхідне для надання допомоги пацієнтам у кабінеті є”, – зазначила вона.

Водночас завідувач приймального відділення обласної лікарні Ярослав Рудчик каже, що весь медперсонал відділення пройшов навчання з надання допомоги жінкам, які зазнали насильства. Все необхідне обладнання в кабінеті закупили за кошти міжнародних благодійних організацій, оскільки проєкт реалізується за підтримки ООН / UNFPA.

За його словами, кабінет оснащено дорогим обладнанням, зокрема багатофункціональними гінекологічними кріслами, на яких зручно оглядати також і людей з інвалідністю. Крім того, є маніпуляційні столики, шафи з медикаментами, ширми, крісла, ноутбуки та принтери. 

Проєкт кабінетів швидкої гінекологічної допомоги в Тернопільській області реалізовує громадська організація “Відродження нації”. За два місяці роботи туди по допомогу звернулися 37 жінок, частина з яких – переселенки.

Загалом у шести регіонах України працюють 20 таких кабінетів. 

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Фонд ООН у галузі народонаселення запустив телефонну лінію сексуально-репродуктивного здоров’я, на якій можна отримати первинну консультацію профільного фахівця щодо здоров’я жінки.

За номером 3033 можуть зателефонувати пацієнтки, які потребують інформації стосовно жіночого здоров’я, не знають, до якого лікаря звернутися в конкретній ситуації, чи потребують контактів профільних лікарів або медичних мобільних бригад у місці перебування.

ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter