На Сумщині у звільнений від росіян Тростянець завезли гуманітарну допомогу — фото

Дата: 27 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На Сумщині у звільнені від росіян міста Тростянець та Боромля завезли гуманітарну допомогу: рятувальники та комунальники працюють над тим, аби відновити життя у містах якомога швидше.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Живицького

Місцевим мешканцям привезли медикаменти першої необхідності, життєво важливі ліки, заздалегідь були сформовані продуктові набори, предмети гігієни, дитяче харчування і підгузки.

Через те, що зв’язку у Тростянці майже немає, інформування щодо роздачі гуманітарної допомоги відбувається таким чином: по місту їздять машини рятувальників із гучномовцем. Гуманітарку роздають місцеві волонтери разом з капеланом і мером міста тим, хто більше цього потребує.

Місцеві рятувальники та комунальники працюють над тим, аби відновити життя у місті якомога швидше. Багато об’єктів у місті, зокрема і лікарня, лишаються замінованими.

Голова ОВА закликав жителів Тростянця бути максимально обережними і про підозрілі предмети повідомляти військовим. Енергетики, комунальники та ДСНС зможуть повноцінно почати роботу після розмінування території громад.

На 27 березня влада запланувала евакуацію людей, які залишилися без житла, а також поранених, яким потрібна допомога лікарів.

 

Про звільнення Тростянця від російських окупантів Живицький повідомив увечері 26 березня.

“Офіційно. Нарешті Тростянець звільнено від орків! Дякую ЗСУ та всім причетним”,написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Місто Тростянець Охтирського району на Сумщині перебувало під російською окупацією місяць — з 24 лютого.

За цей період тут масово фіксували злочини окупантів. Так, Омбудсман розповідала, що вони не дозволяли медикам виїжджати на виклики та погрожували розстрілом. Росіяни вчиняли мародерства й тримали у страху місцевих: пограбували всі продуктові магазини, постійно проводили обшуки осель цивільних й не давали ховати померлих, які знаходились просто на вулицях та у лікарнях.

18 березня російські військовослужбовці, перебуваючи на одній з вулиць міста Тростянець, кинули гранату в мирних людей. Унаслідок вибуху двоє загинули.

Також російські війська розтрощили станцію невідкладної швидкої допомоги, поки люди евакуювались з міста.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора проводить документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні російськими військами. Свідків таких злочинів закликають фіксувати та надсилати докази за посиланням.

Також в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли понад 20 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter