На суд щодо вбивства в Криму узбека Набі Рахімова не з’явилися “потерпілі” силовики: воюють проти України

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Бійці спецназу, які проводили штурм у справі вбитого громадянина Узбекистану Набі Рахімова не прийшли на допит у Південному окружному військовому суді, оскільки вони перебувають на війні проти України.

Про це під час засідання повідомив незаконний “прокурор”, інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Під час засідання сторони допитали понятого, який брав участь у слідчому заході під час вбивства Рахімова. Свідок розповів, що о 5 ранку “вони з другом проходили повз будівлю ФСБ”, а співробітники попросили їх взяти участь як цивільних спостерігачів, на що вони задля цікавості погодилися.

“Фактично вони нічого не бачили, бо знаходилися на вулиці — на далекій відстані від місця події. Єдине, що згадав понятий – кілька хлопків, які він почув, а потім наступний вибух”, — прокоментував адвокат убитого Едема Семедляєва.

На цьому судовому засіданні, як і на інших, не були присутні потерпілі, а саме троє співробітників спецназу ФСБ, які були в будинку і нібито брали участь у зіткненні з Набі Рахімовим.

Наступне судове засідання призначене на 9 листопада 2022 року, де заплановано їхній допит. 

Як відомо, у грудні минулого року окупаційна влада Криму порушила кримінальну справу щодо вбитого Набі Рахімова за статтею 318 Кримінального кодексу РФ (“застосування насильства щодо представника влади”).

Нагадаємо, 11 травня силовики поблизу Сімферополя розстріляли під час затримання громадянина Узбекистану Набі Рахімова, стверджуючи, що він чинив збройний опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ відвезла на допит його сім’ю і родину Сейдамета Гафарова, в домоволодінні якого був убитий Рахімов.

ZMINA надіслала запит про коментар до МЗС Узбекистану щодо вбивства громадянина країни, утім відомство так і не відповіло. 

12 травня адвокат Сіяр Панич надіслав до незаконного “Слідчого комітету” запит про видавання тіла родичам. 14 травня він склав клопотання про ознайомлення захисту з матеріалами цієї кримінальної справи, а 15 травня заяву про повернення тіла надіслала вдова Сохіба Бурханова.

Дружина вбитого Сохіба Бурханова

Захист отримав відповідь від незаконного формування, що називає себе “головним слідчим управлінням республіки Крим та міста Севастополя” про повну відмову у видачі трупа мусульманина Набі Рахімова. У ухвалі повідомлялося, що рішення мотивоване терористичною діяльністю загиблого. Повторне клопотання про вивчення матеріалів кримінальної справи також залишилося без задоволення.

Раніше Набі (Аюб) Рахімов оскаржував у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) депортацію до Узбекистану. Чоловік стверджував, що в Узбекистані його переслідують за релігійні та політичні переконання, підозрюючи в причетності до забороненої в країні партії “Хізб ут-Тахрір”. ЄСПЛ став на бік Рахімова і зобов’язав РФ виплатити йому 17 тисяч євро компенсації.

Окупаційна влада відправила Сохібу Бурханову до тимчасового центру утримання іноземних громадян за рішенням незаконного “Радянського районного суду”. 12 травня суддя Ігор Бражник ухвалив призначити штраф у вигляді 2 000 рублів і адміністративне “видворення за межі Російської Федерації” через порушення статті 18.8 КпАП РФ (“порушення іноземним громадянином чи особою без громадянства правил в’їзду до Російської Федерації чи режиму перебування в Російській Федерації”).

28 травня “Верховний суд Криму” не задовольнив апеляції адвокатів Марини Дубровіної та Едема Семедляєва та залишив рішення першої інстанції чинним.

ЄСПЛ розглянув термінову скаргу в справі Бурханової і вказав Росії утриматися від видворення жінки до Узбекистану, застосувавши правило 39 регламенту суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter