У ВР внесено 12 законопроєктів, що загрожують громадським організаціям – правозахисники

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Від початку 2020 року на розгляд Верховної Ради внесли 12 законопроєктів, що обмежують роботу громадських організацій. Три з них зареєстрували у липні.

Про це розповіла голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час пресконференції у Києві.
 

За її словами, ці проєкти законів прирівнюють адвокаційну діяльність громадських організацій до комерційного лобізму (№№3059, 3059-1 і 3059-3), передбачають введення поняття «іноземних агентів»,  запроваджують «перевірки на поліграфі» для активістів (№3564) та люстрацію вихідців з громадського сектору (№№3193-1, 3326), забороняють проводити акції протесту біля судів (№3291), вводять надмірну фінансову звітність для ГО з іноземною підтримкою (№3936) тощо.

“Подібні законодавчі ініціативи порушують Конституцію і міжнародні зобов’язання України й неправомірно обмежують свободу об’єднань та асоціацій в Україні. Їх внесли народні депутати від трьох політичних фракцій: “Опозиційна платформа – За життя”, “Слуга народу” та “Батьківщина”, а також позафракційний нардеп Андрій Деркач”, – розповіла Печончик.

Вона додала, що більшість із згаданих законодавчих ініціатив розробляли не для регулювання конкретно громадянського суспільства, однак деякі їх положення прямо чи опосередковано впливають на діяльність громадських організацій та громадянські свободи загалом.

Крім того, частина подібних ініціатив синхронізується з дискредитаційною кампанією проти “соросят” і антизахідною риторикою, яку розгортають окремі політичні сили”, – сказала Печончик.

Ще три законопроєкти, за її словами, ускладнюють роботу правозахисних організацій, які працюють із тематикою протидії дискримінації, захисту прав жінок і ЛГБТ-спільноти. Зокрема, ці проєкти законів передбачають заборону “пропаганди гомосексуалізму” (№3917), вилучають термін “гендер” з українського законодавства (№3916) та встановлюють кримінальне покарання за заклики до «руйнування сім’ї» (№3316-1).

“У разі прийняття навіть одного із вказаних законопроєктів Україна зробить суттєвий крок назад в плані демократії і дотримання прав людини“, – підсумувала правозахисниця.

З більш детальним оглядом цих законопроектів можна ознайомитися у тематичній доповіді Центру прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter