У Раді зареєстрували законопроєкт про люстрацію посадовців – вихідців із громадського сектору

Дата: 22 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Член фракції “Опозиційна платформа – за життя” Федір Христенко подав законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про очищення влади” (щодо недопущення зовнішнього впливу на інтереси держави)”. Документ під номером 3326 зареєстрований 13 квітня у Верховній Раді. 

Згідно з цим документом, люстрація поширюється на осіб, що впродовж останніх 10 років обіймали посаду керівника або були членом громадської організації чи об’єднання, які отримували фінансування з будь-якого джерела, розташованого за межами України, а також на тих фахівців, що більш ніж тричі на рік надавали таким організаціям послуги або виконували для них якусь роботу.

Голова пацієнтської організації БО “100% життя” Дмитро Шерембей висловив протест проти ймовірного ухвалення законопроєкту , яким пропонується запровадити люстрацію для кандидатів на посади в держсекторі, які раніше працювали в міжнародних організаціях або отримували гранти від іноземних держав. Про це він написав 22 квітня на своїй фейсбук-сторінці.

На переконання Дмитра Шерембея, йдеться про спробу повернути проросійський вектор в українську політику.  

“Це ще один недозакон про громадський сектор і всю міжнародну допомогу Україні. Нагадаю, що держава отримує 82% усієї міжнародної фінансової та технічної допомоги безпосередньо (від іноземних держав та міжнародних організацій. – Ред.). Це МВС, СБУ, прокуратура, МОЗ та інші міністерства і місцеві громади”, – зазначає активіст.

21 квітня благодійне об’єднання “100% життя” виступило з відкритою заявою, у якій назвало проєкт “спробою тиску на неурядовий сектор, а також зухвалою спробою реваншу представників влади Януковича, які всіма засобами намагаються усунути громадський сектор в Україні та повернутися до влади”, і закликало іноземних партнерів України накласти санкції на тих українських політиків, що діють в інтересах Росії.  

Закон “Про очищення влади”, відомий також як закон про люстрацію, набрав чинності в жовтні 2014 року. Ним забороняється брати на високі посади на державній службі осіб, які не менш ніж один рік обіймали визначені законом пости на державній службі (президента, представників виконавчої влади, керівників держпідприємств тощо) з 25 лютого 2010 до 22 лютого 2014 року.

Нині в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України “Про очищення влади”, вміщено імена 889 людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter