На Олімпіаді в Токіо вперше виступить трансґендерна важкоатлетка

Дата: 21 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Лорел Хаббард, 43-річна важкоатлетка з Нової Зеландії, стане першою в історії трансґендерною учасницею Олімпійських ігор.

Про це повідомляє BBC.

Лорен Хаббард на Іграх Співдружності у 2018 році

Лорел Хаббард до 35 років була чоловіком, на ім’я Ґевін і не виступала на змаганнях із важкої атлетики.

У 2017 році Хаббард, вже після зміни статі, завоювала срібло в суперважкій ваговій категорії у жінок на чемпіонаті світу, а у 2018 була фаворитом Ігор Британської Співдружності, але отримала травму прямо на помості. 

У Токіо спортсменка виступить у категорії важкої атлетики серед жінок до 87 кг.

Право стати учасницею Олімпійських ігор Лорел Хаббард отримала, коли Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у 2015 році дав дозвіл трансґендерним спортсменам брати участь у змаганнях як жінкам, якщо їх рівень тестостерону нижче певного порогу.

Деякі критики вважають її участь в Олімпійських іграх несправедливою щодо спортсменок жіночої статі. Інші ж навпаки доводять протилежне.

Нагадаємо, що цього року ведучою пісенного конкурсу Євробачення вперше в історії стала трансґендерна б’юті-блогерка з Нідерландів Нікі де Ягер.

Як відомо, у 2019 році Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами вбивств на ґрунті ненависті.

Не становить винятку й Україна. Минулого року в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річну трансґендерну жінку. Спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”, однак під тиском адвокатів та правозахисників вирішила розслідувати її як злочин ненависті. 

Деякі транслюди на власному прикладі показують, що боротися зі стереотипами можливо. Так, мешканці 4-тисячного італійського міста Тромелло, розташованого в північноіталійській області Ломбардія, обрали своїм мером 40-річного трансґендерного чоловіка Джанмарко Негрі. Під час перегонів він не боявся розповідати виборцям про труднощі, з якими зіткнувся на шляху до прийняття себе.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter