На окуповану Херсонщину росіяни замість тамтешніх лікарів везуть низькокваліфікованих з Росії, заманюючи на доплати

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На окуповану російськими військовими частину Херсонської області звозять для роботи у медзакладах лікарів з Росії, натомість місцеві опинились під загрозою звільнення. 

Про це з посиланням на мешканців окупованих територій Херсонщини розповідає Центр журналістських розслідувань NIKCENTER. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Heathcliff O’Malley

Від українських лікарів вимагають “російського підтвердження” документів про освіту і кваліфікацію, однак раніше окупанти казали, що таких підтверджень не вимагатимуть. 

Місцеві мешканці говорять, що вже зараз намагаються записатись до “старих” медиків, бо завезені з Росії мають низьку кваліфікацію.

Співрозмовник видання каже, що тиск на медиків почався після того, як окупаційним “міністром охорони здоров’я Херсонської області” став росіянин Артиш Сат. Пов’язують тиск й з початком роботи на окупованих територіях російської програми “Земський лікар”, яка дає право на чималі додаткові виплати для тих, хто зголосився приїхати. 

“Заради цих виплат до нас приїздять російські лікарі, кваліфікація яких, м’яко кажучи, залишає бажати кращого, але ці лікарі мають суттєву перевагу в порівнянні з місцевими: вони мають усі російські документи”, – каже співрозмовник. 

Лікарі з окупованої Херсонщини можуть отримати посвідчення про проходження інтернатури російського зразка, втім, навчання треба проходити власним коштом у Росії, а наявність навіть цих документів не гарантує подальшу роботу за спеціальністю. 

“Я чув від лікарів, що кількох завідувачів відділень, які з місцевих, перевели на рядові посади, а на їхні місця взяли росіян. Звісно, це – дискримінація, але люди не можуть цьому протистояти”, – підсумовує співрозмовник. 

Нагадаємо, що чимало цивільних громадян Росії допомагають владі своєї країни окуповувати українські території. До прикладу, російських учителів, які мають навчати дітей за російськими програмами, привозили на Харківщину та до Запорізької області. 

Інша група російських посадовців із Західного Сибіру опинилася на Луганщині.

Також з Росії привозили чимало будівельників. Один з таких навіть вів щоденник, поки перебував у Маріуполі. Його можна прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: Virginie Nguyen Hoang/The Wall Street Journal

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter