На Львівщині 13-річна дівчина народила дитину: 15-річному батькові оголосили про підозру у зґвалтуванні

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Львівській області 13-річна школярка народила дитину від 15-річного хлопця, студента 2 курсу Миколаївського професійного ліцею. Підлітки зустрічалися тривалий час та мали статеві стосунки нібито за взаємною згодою. Однак в українському законодавстві відсутнє поняття віку сексуальної згоди, а секс із тими, хто не досягнув 16-річного віку, карається. Отже, наразі проти юнака відкрили кримінальне провадження – його підозрюють у зґвалтуванні. 

Про це пише “Українська правда. Життя” з посиланням на справу в Єдиному реєстрі судових рішень. 

Фото: Shutterstock

Неповнолітня завагітніла торік влітку, а навесні 2023 року в пари народилася дитина. Як пише видання “Zaxid” з посиланням на джерела в прокуратурі, згодом неповнолітні офіційно одружилися. Однак інформацію про шлюб у пресслужбі Нацполіції Львівщини не підтвердили. У матеріалах суду також зазначається, що хлопець не одружений.

Згідно з українським законодавством, офіційно одружитися можуть лише особи, які досягли шлюбного віку: чоловіки – 18 років, жінки – 17. Однак за деяких обставин за рішенням суду дозвіл на шлюб можна отримати й раніше. Зокрема, це можливо у віці від 16 років, якщо відповідає інтересам людини. В особливих випадках суд також може дозволити шлюб з 14 років. Зокрема, йдеться про вагітність, народження дитини чи фактичні шлюбні відносини.

Так, 28 квітня батько дитини отримав від правоохоронців підозру в особливо тяжкому злочині – зґвалтуванні малолітньої.

4 травня до Городоцького районного суду, що на Львівщині, надійшло клопотання від прокуратури з проханням обрати запобіжний захід неповнолітньому хлопцеві, якого підозрюють у зґвалтуванні дівчини, що не досягла 14 років. 

Поки що його відпустили під особисте зобов’язання, обравши запобіжний захід на 60 днів – до 2 липня 2023 року включно. Протягом зазначеного періоду хлопець повинен приходити до слідчого, прокурора та суду на вимогу, а також повідомляти про зміну місця свого проживання.

Слідство триває. За зґвалтування особи, яка не досягла 14 років, незалежно від її добровільної згоди, передбачено покарання до 15 років позбавлення волі

Загалом в Україні будь-які розпусні дії сексуального характеру щодо людини, яка не досягла 16 років, незалежно від її згоди, вважаються злочином і караються.

Нагадаємо, що 9 лютого на сайті Офісу президента України зʼявилася петиція із закликом сприяти розробленню програм статевого виховання дітей і молоді, які відповідатимуть найкращим світовим практикам, і в найкоротший термін впровадити їх у систему освіти України.

Рівно за місяць вона набрала 25 тисяч підписів, після чого її на неї відповів президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до Кабміну з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати його та авторку петиції про результати розгляду.

Згодом Міністерство освіти і науки України надало дві різні відповіді на петицію про впровадження обов’язкового статевого виховання в систему освіти України. В одній з них зазначається, що розв’язання проблеми відсутності сексуальної освіти шукати не потрібно, в іншій зауважили, що все ж передбачається впровадження окремого курсу статевого виховання.

Крім того, на тлі кількох резонансних справ щодо зґвалтувань школярок головна редакторка ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна запустила флешмоб “Шкільні звірі” з вимогою створити єдиний алгоритм реагування на гендерне насильство в школах.

Щоб долучитися до флешмобу, треба поділитися шкільними фото та історіями з хештегом #шкільні_звірі, позначити в дописі @mon.ua.official і @genderindetail і вимагати впровадити єдиний алгоритм дій школи в разі виявлення сексуального насильства в родині, сексуальних домагань від учителів, домагань і цькування від однолітків, зґвалтування.

Читайте також: Секс за згодою: як зміниться життя українців після внесення поправок до Кримінального кодексу?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter