Президент відповів на петицію про впровадження статевого виховання в навчальних закладах

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо впровадження обов’язкового статевого виховання в систему освіти України. Документ набрав необхідні для розгляду главою держави 25 тисяч голосів 10 березня. 

Відповідь опублікували на сайті Офісу президента України.

Фото: Pexels

Так, Зеленський подякував за активну громадянську позицію усім, хто долучився до петиції, але нагадав, що питання державної політики у сфері освіти не належить до його конституційних повноважень.

“Конституція України зобов’язує мене діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Так, відповідно до статті 116 Конституції України, статті 20 Закону України “Про Кабінет Міністрів України”, пункту 2 статті 5 Закону України “Про освіту” державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, інші центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування”, — йдеться у відповіді.

Зеленський також звернувся до п’ятої статті закону України “Про освіту”, згідно з якою державна політика у сфері освіти формується й реалізується на основі наукових досліджень, міжнародних зобов’язань, вітчизняного й іноземного досвіду з урахуванням прогнозів, статистичних даних й індикаторів розвитку з метою задоволення потреб людини й суспільства.

Насамкінець президент звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати його та авторку петиції про результати розгляду.

Одна з ініціаторок звернення, керівниця експертного ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна наголосила, що статеве виховання і сексуальна освіта молоді – це про створення безпечного освітнього середовища, чого вимагає Закон України “Про освіту” та нещодавно прийнята МОН Стратегія впровадження гендерної рівності у сфері освіти.

Сексуальна освіта, за словами Злобіної, має бути однією зі складових запобігання сексуальному та гендерно зумовленому насильству щодо дітей.

Так, “Гендер в деталях” закликав Міністерство освіти і науки України і Оксена Лісового якнайшвидше відреагувати й у тісній взаємодії з гендерними експертками, профільними громадськими організаціями, психологами та педагогами розробити системні рішення, які убезпечать українських дітей від насилля, а також від упереджень, якими досі послуговуються деякі учасники освітнього процесу.

Нагадаємо, що освітня онлайн-платформа Prometheus спільно з Фондом Олени Пінчук запустила перший масовий безплатний онлайн-курс “Сексуальна освіта”. Він дасть підліткам відповіді на найпоширеніші запитання про секс та допоможе батькам розпочати розмову про сексуальні стосунки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter