Петиція про впровадження обов’язкового статевого виховання у закладах освіти набрала необхідну кількість голосів

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Рівно за місяць петиція про впровадження обов’язкового статевого виховання в систему освіти України набрала 25 тисяч підписів. Підписанти закликають сприяти розробці програм статевого виховання дітей і молоді, які відповідатимуть найкращим світовим практикам, і у найкоротший термін впровадити їх у систему освіти. Тепер петицію має розглянути президент України Володимир Зеленський. 

Відповідна інформація міститься на сайті ОП.

Фото: Depositphotos

Так, у петиції пропонують розповідати учням та ученицям про фізіологічні та психологічні зміни, пов’язані зі статевим дозріванням, про методи контрацепції, незаплановану вагітність, особисту безпеку тощо.

Одна з ініціаторок звернення, керівниця експертного ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна вважає, що статеве виховання і сексуальна освіта дає можливість дітям і підліткам краще розуміти, що з ними відбувається, а також повідомляти про факти насильства дорослим та плекати культуру згоди й взаємоповаги. 

“Консервативне мислення заважає ефективно організовувати реальність. Маємо проблему – високі ризики сексуального насильства над дітьми й молоддю, пропаганду зневаги до жінок і насильства в інтернеті. Отже, маємо з цим боротися”, – каже вона.

Водночас друга ініціаторка петиції, голова громадського альянсу “Політична дія жінок” Ірина Тишко переконана, що підтримкою петиції українське суспільство демонструє свою зрілість та згоду не закривати очі на проблему сексуального насильства, а вирішувати її системно – починаючи з початкової школи та завершуючи вищими навчальними закладами освіти.

“Цивілізована розмова про статеве виховання – це насамперед про безпеку для дітей та молоді. Думаю, це було мотивацією для всіх, хто підтримав цю петицію”, – зазначила Тишко.

Показово, що петиція зʼявилася за кілька днів після того, як стало відомо, що у Києві група 20-річних хлопців влаштовувала “вечірки”, куди запрошували дівчат, яким, ймовірно, підсипали снодійне з наркотичною дією в алкоголь. Після цього молодики проводили прямі ефіри, де на камеру знущалися з напівпритомних дівчат, роздягали їх, знімали на відео статеві органи та ґвалтували пальцями. Кожне відео супроводжується сміхом та коментарями із сексуальним підтекстом. Автори заявляли, що роблять такий контент, щоб “показати аморальність жінок”.  

Нагадаємо, що освітня онлайн-платформа Prometheus спільно з Фондом Олени Пінчук запустила перший масовий безплатний онлайн-курс “Сексуальна освіта”. Він дасть підліткам відповіді на найпоширеніші запитання про секс та допоможе батькам розпочати розмову про сексуальні стосунки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter