На Київщині зник чеський волонтер, який допомагав евакуювати цивільних з окупованих сіл

Дата: 04 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Поблизу Макарова зник громадянин Чехії, який як волонтер на початку березня допомагав вивозити мирних жителів із сіл, розташованих на північно-західних околицях Київської області.

Про це повідомляють видання Radio Prague International та Voxpot.

Машина зниклого волонтера. Фото: Majda Slámová / Voxpot

Спершу про зникнення волонтера на ім’я Томаш у районі Макарова журналістам повідомила громадянка Чехії. Вона розповіла, що приблизно тоді в цьому ж місці мав перебувати її чоловік.

Жінка стверджує, що він поїхав до України з перших днів війни, тому що не зміг лишатись осторонь і вирішив як волонтер допомагати евакуювати цивільне населення. Із 2 березня чоловік перестав виходити на зв’язок. 

За словами дружини, Томаш спочатку допомагав возити людей зі Львова до кордону, але врешті вирішив їхати під Київ. Остання його ночівля була в селищі Бишів на південь від Житомирської траси, далі він збирався їхати назад у напрямку Львова.

Після відступу російської армії з Київщини журналісти повернулися під Макарів і серед розстріляних автомобілів виявили автівку Томаша. Втім, самого чоловіка не знайшли ні поруч, ні серед усіх 133 ідентифікованих загиблих, про яких повідомляла поліція Макарова.

Зникнення волонтера підтвердили й у МЗС Чехії, проте інформації щодо його смерті дипломати не мають.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці квітня в Запорізькій області російські військові викрали двох громадян Великобританії, які в регіоні допомагали евакуюватися цивільним з тимчасово окупованих населених пунктів. 

Йдеться про двох співробітників Presidium Network – це британська некомерційна організація, що надає підтримку людям, які перебувають у кризі, допомагає з розв’язанням гуманітарних питань та представляє потреби постраждалих від насильства чи бідності людей перед міжнародними політиками.

Імен обох викрадених не називають. Засновник організації Домінік Бірн розповів, що викрали їх, ймовірно, 25 квітня. Чоловіки намагалися допомогти матері з двома дітьми виїхати з населеного пункту, що розташований південніше за Запоріжжя й тимчасово окупований російською армією. Загарбники зупинили британців на блокпосту, після цього про їхню долю нічого не відомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter