На Київщині вже працюють майже пів тисячі камер з розпізнаванням обличчя

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На території Київської області працюють майже пів тисячі камер спостереження, які мають функцію розпізнавання обличчя. 

Про це повідомили у поліції Київщини. 

Фото: Нацполіція

Камери, про які йде мова, знаходяться лише на території області, а не у Києві. 

У столиці ще в липні 2018-го затвердили положення про комплексну систему відеоспостереження та встановили майже чотири тисячі камер, втім, без розпізнавання обличчя. Вже за два роки під час коронавірусного карантину журналісти дізнались, що міська влада закупила камери, які розпізнають людей з температурою і мають передавати дані поліції. 

На систему відеоспостереження Київської області, як розповіла журналістам речниця поліції Київщини Ірина Прянишникова, лише за минулий рік витратили 136 мільйонів гривень, а до загальної системи входять як модифіковані камери, так і звичайні. Ще у 2019-му пристроїв з функцією розпізнавання було лише 18 штук. 

Доступ до камер мають працівники поліції відповідного ситуаційного центру й управління кримінального аналізу, а також фахівці ситуаційного центру Київської обласної військової адміністрації. Вони можуть завантажити фотографію людини, а система аналізує відеозаписи й за кілька хвилин показує збіги з точністю 70-90%.

У поліції кажуть, що камери розпізнають обличчя навіть у людини із заплющеними очима, а також можуть впізнати людей за одягом. Розповідаючи про нововведення, силовики прозвітували про понад дві сотні зниклих дітей, більшість з яких вдалось знайти за допомогою камер з розпізнаванням обличчя. 

Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський, коментуючи новини про встановлення камер, наголошує, що з’явились вони незаконно. 

“Хоча встановлення камер не є обов’язково порушенням прав людини, але в цьому випадку воно вже наявне. Нема жодного закону, що дозволяв би це робити цьому органу влади (Київська обласна військова адміністрація. – Ред.) як і іншим органам влади. Відповідно, ніде не визначено жодних вимог до цього, а їх повинно бути дуже багато”,каже він. 

Фото або фільмування є одним із видів оброблення персональних даних, тож регулюються Законом “Про захист персональних даних”, який експерти критикують не перший рік. Технологія розпізнавання облич обробляє біометричні дані, які є чутливими та мають особливі вимоги до роботи з ними. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Сьогодні камери з розпізнаванням обличчя застосовують у багатьох країнах світу, зокрема у Великій Британії, США, Росії, де це допомагає силовикам переслідувати опозиційних активістів, та Китаї, де декілька років тому камера розпізнала обличчя підозрюваного в злочині серед 60-тисячного натовпу. 

Водночас виступають і проти таких систем. Так, у США міська рада Портленда заборонила купувати або використовувати технологію розпізнавання в громадських місцях.Правозахисники кажуть, що без належного врегулювання нові технології можуть становити ризики для права людей на приватність, вираження поглядів, свободу релігії, а також мирні зібрання. 

Нагадаємо, що ще до початку повномасштабного російського вторгнення у школах на Черкащині встановили камери з розпізнаванням облич та вимірюванням температури. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter