У США вперше заборонили розпізнавати обличчя в громадських місцях

Дата: 14 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У США міська рада Портленда підтримала заборону купувати або використовувати технологію розпізнавання облич у громадських місцях міста.

Про це повідомляє Reuters.

Про технології розпізнавання облич учені замислювалися ще з другої половини минулого століття, однак масово використовувати цей метод стали лише з 90-х років. Наразі такі системи застосовують, зокрема, у Великій Британії, США, Росії та Китаї, де два роки тому камера розпізнала обличчя підозрюваного в злочині серед 60 тис. людей. 

За даними видання Financial Times, одним з основних майданчиків для тестування технології розпізнавання облич у демократичних країнах став Лондон, адже в місті працює понад 400 тис. камер. Про встановлення камер з відповідною функцією ще у 2017 році говорили й посадовці в Києві, а, за тогорічними даними Нацполіції, всього в Україні наразі працює близько 19 тис. камер.

Експерти та правозахисники не перший рік кажуть про ризики, які становить використання функції розпізнавання обличчя. Тільки в США за минулий рік проти цього виступала влада в містах Сан-Франциско, Окленд та Сомервіль. Поточного року штат Каліфорнія став першим, де ввели заборону на використання технології поліцією та іншими силовими органами.

Портленд, як наголошують експерти, став першим місцем у США, де розпізнавати обличчя заборонили саме в громадських місцях. Під заборону купувати цю технологію потрапили не тільки місцева влада, але й власники ресторанів чи магазинів, а також приватні компанії. 

Нагадаємо, що у вересні минулого року американська компанія Facebook повідомила, що вимкне функцію розпізнавання облич за замовчуванням на фотографіях користувачів. Незадовго до цього журналісти дізналися, що компанія прослуховувала і розшифровувала аудіоповідомлення своїх користувачів. Задля цього там наймали сторонніх підрядників, які нібито перевіряли правильність розшифрування голосових повідомлень штучним інтелектом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter