На кримського політв’язня, громадянського журналіста Ремзі Бекірова систематично чинять тиск у російській колонії

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

На бранця Кремля, кримськотатарського правозахисника та громадянського журналіста Ремзі Бекірова чинять тиск у виправній колонії №33 в Абакані (Республіка Хакасія, Росія).

Про це повідомили ZMINA в громадській ініціативі”Кримська солідарність”.

Ремзі Бекіров. Джерело: “Кримська солідарність”

Про тиск на політв’язня розповів адвокат Еміль Курбедінов. Він уточнив, що до колонії Бекіров прибув на початку серпня нинішнього року, після місяця етапу з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю. З моменту приїзду політв’язня до Абакана його неодноразово і необґрунтовано видворяли в ШІЗО. 

Також Ремзі забороняють писати листи рідним і здійснювати дзвінки. Востаннє він зміг зв’язатися з дружиною до свого прибуття до колонії, коли перебував у транзитному пункті в СІЗО-1 Абакана.

Колонія, де утримують Бекірова, розташована за 4,5 тисячі кілометрів від Криму. На думку Курбедінова, така віддаленість від рідного дому порушує право чоловіка на підтримку сімейних зв’язків, оскільки поїздка на побачення на таку далеку відстань є для його сім’ї непосильною ношею як з матеріального, так і з фізичного боку.

Водночас клімат у Хакасії різко відрізняється від кримського. Це є серйозним викликом для здоров’я людини, яка все життя прожила в південному регіоні, переконаний Курбедінов.

Він нагадав, що наприкінці лютого цього року, коли Бекіров перебував у в’язниці Єнісейська, Федеральна служба з виконання покарань РФ відмовила йому в переведенні до колонії ближче до дому. Ремзі просив перевести його до Ростовської області. Однак у ФСВП заявили, що з 24 лютого 2022 року у виправних установах на цій території запровадили “середній рівень реагування”, тому переведення неможливе.

У переведенні до Ставропольського краю Бекірову також відмовили, заявивши, що оскаржити місце етапу він зможе лише після того, як його етапують до колонії.

Активісти “Кримської солідарності” закликали всіх небайдужих надсилати листи на адресу адміністрації ВК-33 з вимогою провести перевірку та забезпечити дотримання прав Ремзі Бекірова.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст “Кримської солідарності”, кореспондент інтернет-видання “Грани.ру”. Вів стріми політично мотивованих переслідувань щодо жителів півострова. Крім того, Ремзі є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім’ям кримських політв’язнів.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської “справи кримських мусульман” – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачувалися за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”). Базаров – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”). Всім фігурантам справи також було висунуте обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські тюремники відмовилися повідомити рідним, до якої колонії етапували Ремзі Бекірова з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ).

Читайте також: “Батько до смерті так і не дізнався, де зараз Раїм”: навіщо росіяни етапують кримських політв’язнів у віддалені колонії Росії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter