На Кримській платформі Венедіктова нагадала, що Україна не ратифікувала Римського статуту

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Під час дискусійної панелі на Кримській платформі генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова нагадала, що Україна не є членом Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі. Вона вважає, що міжнародні злочини не мають розслідуватися в Міжнародному кримінальному суді без самої України. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

“Ми прийшли до Міжнародного кримінального суду, подавши 12 інформаційних повідомлень про міжнародні злочини, які сталися в Україні. Але ми не ратифікували статуту цього суду. Це цікаво! Якщо ми заходимо в компетенцію міжнародного суду, який спирається на Римський статут, то чому ми його не ратифікуємо? Це питання до громадян України”, – сказала вона.

Очільниця Офісу генерального прокурора повідомила, що, визнавши юрисдикцію суду без ратифікації Римського статуту, Україна позбулася можливості призначати прокурора, суддів та брати участь у регламентувальних процедурах самого суду. 

Вона натякнула, що українцям не треба боятися, що МКС начебто переслідуватиме українських військових, адже ці злочини вже розслідують ДБР, Нацполіція та СБУ.

“Чи ви думаєте, що Україна і зараз не розслідує цих злочинів? Розслідує!” – сказала вона, висловивши міркування, що міжнародні злочини не мають розслідуватися без самої України. 

ZMINA п’ять разів надсилала фракції “Слуга народу” запити про коментар, як у Верховна Рада просувається із законопроєктом, що має ратифікувати Римський статут МКС. Усі запити фракція проігнорувала.  

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут 2000 року, але досі не ратифікувала документа. Під юрисдикцією суду перебувають найсерйозніші міжнародні злочини – геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. У липні 2019 року сплив трирічний термін відстрочення для ратифікації документа. 

Ратифікувати Римський статут МКС закликали ООНКоаліція за Міжнародний кримінальний суд і низка українських правозахисних організацій. Україна зобов’язана ратифікувати документ відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.  

Як відомо, майже 59% українців підтримують членство України в МКС.

Раніше постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич заявив, що немає жодного логічного аргументу проти членства України в МКС.

ZMINA докладно розповідала, чому парламенту слід якнайшвидше ратифікувати статут

Раніше Венедіктова усунула з посади очільника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Гюндуза Мамедова. Відразу після усунення Мамедова вона призначила цю посаду свого заступника Максима Якубовського, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів.

Згодом, після критики правозахисної спільноти в Україні, вона підпорядкувала департамент собі. За даними джерел Офісу генпрокурора, Якубовський досі зберігає вплив на департамент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter