На Херсонщині затримали бойовика “ДНР”, який стріляв у цивільних

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Фахівці СБУ та спецпризначенці ЗСУ провели масштабну спецоперацію на окупованій частині Півдня України. У результаті вони затримали бойовика так званої “ДНР”, який воював проти України в складі російської армії.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

За даними слідства, затриманий – мешканець міста Жданівка Донецької області, який знущався, погрожував вбивством та стріляв у місцевих жителів.

У 2014 році він добровільно приєднався до підконтрольних Росії незаконних збройних формувань. Згодом він отримав “паспорт” місцевої окупаційної адміністрації.

Фото: Служба безпеки України

На початку повномасштабного вторгнення чоловіка “відрядили” до 3 стрілецького взводу 1 роти 5 батальйону 109 полку так званої “Народної міліції ДНР”. 

Так, він брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони на Херсонському напрямку. 

Крім того, встановлено факти його стрільби по мирних мешканцях, з яких він хотів вибити зізнання в нібито їх причетності до українських партизанів чи диверсійно-розвідувальних груп. 

СБУ та ЗСУ спільно встановили місцеперебування бойовика і затримали його.

Фото: Служба безпеки України

Бойовику повідомили про підозру ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України та обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України триває розслідування для притягнення винного до відповідальності.

Нагадаємо, що мешканець окупованого Донецька, який з 2014-го воював проти України з бойовиками, проведе за ґратами 12 років, бо суд визнав його винним у державній зраді та участі в діяльності не передбачених законом збройних формувань. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter