На Херсонщині росіяни знов обстріляли цивільних під час евакуації, загинули троє людей

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові вкотре обстріляли цивільних українців під час евакуації з підтоплених населених пунктів тимчасово окупованої лівобережної частини Херсонщини, внаслідок цього троє людей загинули.

Про це 11 червня повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Затоплена Херсонщина (ілюстративне фото). Джерело: фейсбук-сторінка генпрокурора України Андрія Костіна

За даними правоохоронців, щонайменше 23 людини травмовано. Дані про постраждалих уточнюються, йдеться в повідомленні.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством — частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України. Воно здійснюється за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти обстріляли човен із людьми, які намагалися евакуюватися з окупованого лівого берега Херсонщини, унаслідок цього шестеро мирних жителів зазнали поранень.

Також росіяни вбили вагітну Тетяну Гришко, коли жінка намагалася врятувати своїх дідуся з бабусею з затопленої внаслідок підриву Каховської дамби території.

Нагадаємо, що Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

Верховна Рада звернулася до світової спільноти, зокрема до Організації Об’єднаних Націй, з проханням визнати підрив Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Контакти для евакуації та допомоги можна знайти тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter