На Харківщині виявили 28 катівень, слідчі працюють з 227 потерпілими – Нацполіція

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

З моменту деокупації Харківщині слідчі Нацполіції виявили в області 28 катівень. На сьогодні це найбільша кількість катівень, знайдених у межах однієї деокупованої території України.

Про це розповів начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов під час пресконференції “Переслідування і катування цивільних на Харківщині” в медіацентрі “Україна-Укрінформ”.  

Прогулянковий дворик у катівні, розташованій в Куп’янському ІТТ. Фото: Сергій Кочмарський

Він додав, що наразі поліція задокументувала 25 катівень з 28. Три залишаються незадокументованими, оскільки розташовані в населених пунктах на кордоні з РФ, які перебувають під інтенсивними обстрілами. 

За словами Болвінова, слідчі Нацполіції розслідують 10 кримінальних проваджень, пов’язаних з катівнями на Харківщині. В межах цих проваджень іде робота з 227 потерпілими, водночас 13 з них померли, чотири безвісти зникли та чотири перебувають у полоні. Найбільші катівні були розташовані у великих містах, таких як Куп’янськ, Ізюм, Балаклія та Вовчанськ.

Серед найбільших – справа про катівню в місті Куп’янськ. Тут військові російської армії та незаконних збройних формувань “ЛНР/ДНР” разом з колаборантами понад пів року незаконно утримували та катували місцевих мешканців у приміщенні ізолятора тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції“, – зауважив Болвінов.

Він повідомив, що в межах об’єднаного провадження щодо Куп’янського ІТТ розслідується 73 злочини за частинами 1, 2 статті 438 КК України (“Жорстоке поводження з цивільним населенням, в тому числі поєднане з умисним вбивством”). Офіційно потерпілими в Куп’янській катівні визнано 67 людей, однак поліцейським відомо про тортури більш ніж 150 потерпілих віком від 16 до 65 років. Саме таку кількість людей тримали в ізоляторі тимчасово тримання Куп’янського відділу поліції за максимальної місткості 45 осіб. Українців утримували по 12 людей у камерах, розрахованих на чотирьох. Дехто з утриманих провів там понад 100 днів.

Читайте також: “І не таких ламали”: як росіяни хотіли “перевиховати” мешканців Куп’янська

Болвінов розповів, що потерпілі – звичайні українці віком від 16 до 65 років. Серед них були школярі, пенсіонери, вчителі, атовці, фермери, директори місцевих підприємств та шкіл, але всі вони мали проукраїнську позицію. За їхніми свідченнями, окупанти били їх руками й ногами, гумовими палицями / трубами та електрошокерами. Палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби в кайданках, примушували працювати, чинили психологічний тиск. У результаті двоє з бранців померли, четверо вважаються зниклими безвісти, а ще четверо досі перебувають у полоні. Більшість бранців отримала важкі психологічні травми. Тому з ними працюють слідчі спеціалізованого відділу розслідування воєнних злочинів.

Один з померлих – мешканець Куп’янська Костянтин – був звичайним цивільним. Він жив разом зі своєю дівчиною. У вересні, перед деокупацією Харківщини, на місцевому базарі їх відстежили окупанти. Вони їх забрали й кинули до катівні, де дуже сильно побили Костянтина. Причиною було те, що його брат служив у прикордонних військах. 8 вересня росіяни повтікали з Куп’янська, і всі, хто перебував у катівні, вийшли на волю. Вночі Костянтин теж вийшов з в’язниці, дійшов до покинутої будівлі, яка була розташована поруч, і наступного дня там його знайшли українські військові в непритомному стані. Його відвезли до лікарні, але він там помер. У нього була закрита черепно-мозкова травма“, – розповів посадовець.

Болвінов згадав і про мешканця Дворічної Анатолія, який усім розповідав, що підтримує Україну. Чоловіка з будинку забрали еленерівці й утримували в катівні. Там йому стало погано, після чого його в непритомному стані забрали до лікарні, де він помер від серцево-судинної недостатності.

Правоохоронець підкреслив, що окупанти також утримували в нелюдських умовах жінок та дітей. Наприклад, Галину, голову Дворічанської адміністрації, двічі забирали до катівні, де вона пробула 90 днів. 16-річного Артура затримали за порушення комендантської години. Росіяни одягали на нього протигаз, перекривали йому повітря, змушували його прибирати приміщення катівні й мити їхні машини.

Ми катівні, які змогли, оглянули, задокументували, вилучали з місць усі матеріали та предмети, на яких могли бути біологічні матеріали, щоб виділити ДНК-профілі людей. Ми також вилучали відбитки пальців. Ми вилучили тут дуже багато документів, у деяких з них було зафіксоване те, що там утримувалися люди. Крім цього, були знайдені списки, журнали реєстрацій, рапорти тих людей, які утримували інших людей. Були знайдені їхні доповіді про те, хто, кого, скільки та куди привозив“, – каже правоохоронець.

На думку Болвінова, таку велику кількість знайдених катівень на Харківщині можна пояснити тим, що область була швидко деокупована і росіяни не встигли знищити свідчення своїх злочинів. Це дало змогу правоохоронцям зрозуміти, що там відбувалось, та продемонструвати всьому світу, що таке “рускій мір”.

Ми ведемо одну велику справу, але реєструємо звернення людей як окремі епізоди. Ми розуміємо, що там діяла група, до якої входили і працівники ФСБ, і військові, і елдеенерівці, і колаборанти з “народної міліції”. Ми працюємо зі свідками дуже обережно та делікатно. Ці справи веде слідчий відділ з переслідування воєнних злочинів. Вони проходять практику за кордоном, щоб розширити свої знання. Ми вже призначили судово-медичні експертизи та допити. Ми ще маємо виконати величезний обсяг роботи. Ми складаємо пазл із крихітних деталей та працюємо над тим, щоб встановити особу кожного ката“, – зазначив працівник правоохоронних органів.  

Нагадаємо, працівники Нацполіції створили реєстр російських військових, які на Харківщині катували людей. У реєстрі вже понад тисячу осіб, особи яких достеменно відомі українським правоохоронцям.

Крім того, правоохоронці перевірили й відпрацювали понад 2 тисячі осіб на предмет їхньої співпраці з ворогом.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії слідчі поліції розпочали понад 34 тисячі кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами, учасниками незаконних збройних формувань “ЛНР/ДНР” та приватних військових формувань Росії.

Перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелєєв зазначив, що значну частину з них поліція фіксувала під час відпрацювання звільнених територій Київської, Житомирської, Сумської та Чернігівських областей. Зараз зусилля правоохоронців зосереджені на фіксації злочинів на території Харківської області.

У вересні працівники Служби безпеки України отримали свідчення одного з мешканців звільненого Купʼянська, який постраждав від тортур окупантів. Росіяни били цивільного струмом та металевими трубами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter