На Черкащині вперше трансплантували кістковий мозок старшій сестрі від 6-річного брата

Дата: 16 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Черкаському клінічному онкологічному центрі вперше провели операцію з трансплантації кісткового мозку від дитини дитині. 

Про це розповіли у центрі. 

Фото: ЧКОЦ

Родина 10-річної Насті дізналася про її спадкову хворобу у грудні 2021 року, але повноцінно завершити обстеження в Україні не змогли через повномасштабне російське вторгнення.

Батьки з дітьми переїхали до Італії, але повернулись, щоб зробити операцію у Черкасах. 

Як пояснюють лікарі, складність операції полягала, між іншим, у тому, що лише у 30% випадків родич може бути донором кісткового мозку. 

“Пам’ятаю, коли він (6-річний брат пацієнтки – Ред.)  зайшов до відділення з бабусею, ми запитали, чи знає, чому він сюди прийшов, хлопчик відповів, що прийшов урятувати свою сестру”, – пригадує завідувачка Центру дитячої онкології та гематології  Оксана Глухарева

Нині обидвох дітей виписали, втім дівчинці ще три роки треба бути під наглядом лікарів. До цієї операції подібні проводили лише в “Охматдиті”. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії кількість трансплантацій, які робили в Україні, залишалася низькою, а тому часто українці їхали по пересадку до Білорусі. Через політичну кризу, що розгорнулась там, українців, які оплатили пересадки, не пускали зробити операції. 

ZMINA докладно розповідала, чому ще у 2018-му трансплантація органів в Україні була винятком, а не правилом. 

За останні роки українські лікарі вперше пересадили нирку дитині від померлого донора, підшлункову залозу та кістковий мозок від неродинного донора. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter