На Буковині виявили новий різновид штаму “Омікрон”

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні зафіксували новий різновид штаму коронавірусу “Омікрон” – ВА.5.

Про це повідомили у МОЗ. 

Фото: Чернівецька ОДА

Сім випадків виявили у Чернівецькій області. 

Раніше в Україні визначали лише різновиди ВА.1 та ВА.2 штаму “Омікрон”. Новий різновид вперше знайшли у Південній Африці у зразку, відібраному 25 лютого цього року, а вже у травні у Європейському центрі контролю та профілактики захворювань назвали підтипи ВА.4 та ВА.5 “такими, що викликають занепокоєння”. 

“У середньому цей підтип розповсюджується в країнах Європи на 50% швидше у порівнянні із підтипом ВА.2, який поширювався цієї зими – одразу після первинного штаму “Омікрон”. Якщо порівняти підтип BA.5 із “основним” штамом “Омікрон” та ВА.2, то можна сказати, що цей різновид є ближчим до останнього – він має лише чотири додаткові мутації. Фактично це означає, що вірус може більше ухилятись від імунної відповіді”, – кажуть у МОЗ. 

За даними ВООЗ, на фоні поширення підтипу ВА.5 в Європі почала зростати кількість тяжких випадків та смертей, однак прямих доказів зв’язку між цими двома подіями наразі немає. При цьому лише за тиждень у Києві вдвічі зросла кількість хворих на коронавірус.

Наявна інформація вказує, що отримання бустерної дози вакцини проти ковіду значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

З початком повномасштабного російського вторгнення в інформаційному полі значно поменшало новин щодо коронавірусу, але саме захворювання не зникло. В травні у МОЗ казали, що щотижня фіксують приблизно 20–30 смертей через коронавірус, а у березні розповідали про діагностування щодня 6–7 тисяч випадків ковіду й госпіталізації близько 600–700 людей через ускладнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter