В Україні щотижня фіксують приблизно 20–30 смертей через коронавірус – МОЗ

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україні щотижня фіксують приблизно 4 тисячі випадків коронавірусу та 2030 смертей.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Фото: КМДА

За словами Кузіна, досі в Україні домінантним штамом вірусу є “Омікрон”, який спричиняє набагато легші випадки, що маскуються під звичайні ГРВІ, минають за три-чотири дні й найчастіше не призводять до важкого перебігу.

“В Україні продовжується молекулярний епідеміологічний нагляд. Це означає, що ми з кожної території, області беремо зразки ковіду і розшифровуємо геном, дивимося, які штами циркулюють в Україні… Ми також отримуємо інформацію, що в Китаї, у деяких інших країнах з’являються нові штами, мутації. В Україні поки що нових штамів немає”, – каже посадовець. 

Водночас коли українці, що поїхали за кордон через російське вторгнення, почнуть повертатися, то нові штами з’являться й в Україні, прогнозує Кузін:

“Коронавірусна хвороба у світі змінює свою картину. Вона переміщується в групу епідемічних захворювань, з якими ми кожного року стикаємося під час сезонної хвилі грипу або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій”.

У МОЗ констатують, що виконати план вакцинації, який передбачав щеплення 70% людей до кінця року, “через низку об’єктивних обставин” не вдасться, однак додають, що вакцин проти коронавірусу в країні досить. 

“Зараз у нас провакциновано близько 16 млн українців – 42%. Але ми розуміємо, що 6–7 млн виїхали за межі країни. Частина перебуває на території, де ведуться бойові дії. Там неможливо розгорнути навіть елементарні базові послуги з вакцинації або профілактики. Десь 60–65% точок, які раніше працювали над вакцинацією, припинили роботу… Наразі Україна використовує два типи вакцини: “Пфайзер” і “Коронавак”. І та, і та є в достатній кількості, щоб виконати наші плани, оскільки замовлення робили ще в довоєнний період. Але разом з тим певна кількість вакцини “Пфайзер” має термін придатності до кінця липня. Частина – до кінця серпня. І ми розуміємо, що після того її не буде”, – розповідає головний санлікар. 

Фото: КМДА

Ще на початку березня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко казав, що щоденно в Україні діагностують 6–7 тисяч випадків ковіду, а близько 600–700 людей госпіталізували в лікарні через ускладнення. Водночас існувала проблема з киснем. 

Річ у тому, що виробники генераторів медичного кисню в частині районів країни зіткнулися з нестачею цеоліту – найважливішого, переважно імпортованого хімічного продукту, необхідного для виробництва медичного кисню.

У Центрі громадського здоров’я після початку російського вторгнення закликали українців не забувати про елементарні заходи безпеки, зокрема носіння масок. 

Нагадаємо, що внаслідок вторгнення Росії вщент зруйнованими лишилося щонайменше чотири десятки, а пошкодженими ще чотири сотні лікарень. Також понад дві сотні медичних закладів перебувають під тимчасовою російською окупацією, більшість із яких — у Херсонській області.

За оцінками ВООЗ, система охорони здоров’я на Сході України фактично опинилася на межі краху. 

Фотографія обкладинки: Центр громадського здоров’я

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter