МЗС закликає світ відреагувати рішучими санкціями, щоб зупинити агресію Росії

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України закликає світ застосувати болючі санкції проти РФ, щоб зупинити її агресію і відновити мир у Європі.  

Відповідну заяву зовнішньополітичне відомство оприлюднило у відповідь на визнання Росією підконтрольних їй незаконних збройних формувань на тимчасово окупованій території України.

У МЗС України вважають, що подальші рішення та кроки РФ значною мірою залежать від реакції світу на цю подію, тож відомство наполягає на болючих санкціях, щоб послати однозначний сигнал про неприпустимість подальшої ескалації.

“Настав час діяти для припинення агресії РФ і відновлення миру та стабільності в Європі”, – наголошується в заяві.

У МЗС засудили рішення Росії про визнання “незалежності” створених нею незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях України, бо такими діями РФ грубо порушила основи міжнародного права, Статут ООН, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У відомстві підкреслили, що це рішення РФ не матиме жодних правових наслідків, водночас воно різко збільшує ескалацію ситуації та може означати одноосібний вихід Росії з Мінських домовленостей.

У МЗС розуміють, що Росія прагне спровокувати Україну, тому заявили, що враховують усі ризики, не піддаються на провокації і залишаються відданими політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

Повідомляється, що українська дипломатія наразі застосовує весь дипломатичний арсенал для запобігання розгортанню збройного конфлікту.  

Нагадаємо, після восьми років агресії проти України президент Росії Володимир Путін 21 лютого визнав окуповані нею території на Сході України “незалежними”. Оглядачі вважають, що такий крок Путіна дозволить йому відкрито ввести війська в Україну та припинити мирні переговори з Києвом. Його укази передбачають введення російських військ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО). 

Крім того, Росія зможе будувати свої військові бази в ОРДЛО, якщо ратифікує так званий “договір про дружбу” між “ЛНР” та “ДНР”.

Минулої доби окупанти 84 рази порушили режим припинення вогню на Донбасі: двоє українських воїнів загинули, 12 поранені й перебувають у лікарнях, ще шість отримали бойові травмування, повідомляє штаб ООС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter