МЗС вимагатиме від туроператора повернути назад туристів з Єгипту: там 730 українців закрили на карантин

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Від туроператорів, які останніми днями та тижнями вивезли українців на іноземні курорти, вимагатимуть повернути всіх своїх клієнтів додому.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу.

Таку заяву Кулеба зробив, реагуючи на ситуацію із 730 українськими туристами, які не можуть виїхати з єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх через карантин. Його запровадила адміністрація одного з готелів, де напередодні в туриста виявили коронавірус COVID-19. МЗС запевняло, що спілкувалося з туроператорами, які відвезли на відпочинок українців, та вживає заходів, щоб повернути громадян до України. 

За словами туристів, люди в готелі не панікують, адже їх не закривають у номерах. Також вони казали, що ніхто в МЗС не контактував з ними, та обурювалися тим, що залишилися єдиними іноземними громадянами на карантині там. 

“Туроператори, які так героїчно звезли людей до Єгипту, в тому числі в останні дні, мають виконати свої зобов’язання і повернути громадян назад. Проблему українських громадян у Єгипті ми будемо вирішувати спільно з тими, хто цю проблему створив, і розраховуємо на конструктивне відповідальне ставлення туроператорів”, – сказав Кулеба на брифінгу 16 березня. 

До Шарм-ель-Шейха наразі прибув український консул, адже, за словами міністра, держава “не кине жодного громадянина напризволяще”.

Кулеба розповів також, що станом на 9-ту ранку 16 березня офіційно в посольствах і консульствах зареєструвалася 1791 особа, яка просить допомогти виїхати з країни її перебування. Українські туристи опинилися навіть у Чилі. Зараз, як додав очільник МЗС, вирішують питання, як забирати групи людей. Існують варіанти, коли частина людей перебуває в Іспанії, а частина в Португалії, тому таких українців планують звозити в одну точку, а вже потім повертати до України. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. 

Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

Унаслідок карантину вже закрили громадську приймальню Омбудсмана в Києві та перенесли проведення 17-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Також через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей. Правозахисники вже почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і тепер не можуть повернутися звідти.

У Києві влада посилила обмежувальні заходи, зокрема закрила ТРЦ та ресторани. Детальніше про те, яка ситуація склалась у столиці, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter