“Нас чекають непрості часи”: у Києві закривають заклади, ТРЦ та скасовують масові заходи через коронавірус

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Влада Києва посилила обмежувальні заходи, щоб убезпечити містян і запобігти ситуації з можливим поширенням коронавірусу в Україні та столиці. 

Про це повідомив очільник міста Віталій Кличко.

Із 17 березня в Києві максимально обмежується:

  • пересування людей між містом Києвом та іншими населеними пунктами України;
  • проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян;
  • робота закладів громадського харчування. 

У цей час не працюватимуть:

  • заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, бари, проте вони зможуть приймати онлайн-замовлення на доставлення їжі;
  • торговельні центри, за винятком продуктових і господарських магазинів та аптек.

Тимчасово призупинять роботу:

  • спортивні комплекси і зали;
  • заклади побутового обслуговування населення, а саме СПА-салони, салони краси, сауни, косметологічні кабінети, кабінети масажу, перукарні, тату-салони тощо.
  • розважальні заклади – дискотеки, нічні клуби, комп’ютерні клуби.

Не зупинить роботу громадський транспорт міста, однак Кличко наголосив, що сподівається на свідомість містян, які не пересуватимуться Києвом без крайньої потреби.

“Ми розуміємо, що це незручності для мешканців міста та втрати для бізнесу. Але вони – вимушені та тимчасові. Прибутки та гроші – важливі. Та здоров’я і життя людей – найважливіше! І ми повинні дбати перш за все про це”, – зазначив Кличко.

Міська влада працюватиме в штатному режимі для гарантування життєдіяльності та безпеки мешканців столиці, однак до КМДА вже надійшли вказівки щодо тимчасового скасування нарадчих та колегіальних засідань, громадських слухань, особистих приймань громадян. Водночас ЦНАПи за потреби прийматимуть громадян, але за попереднім записом онлайн.

Керівникам підприємств, установ та організацій столиці, незалежно від форм власності та підпорядкування, порадили максимально перевести роботу персоналу на віддалений доступ, а також запровадити режим профілактичного спостереження за співробітниками, які відвідували країни інфекційного ризику.

Столична влада також пообіцяла подбати про забезпечення соціально незахищених груп населення, особливо самотніх людей похилого віку, продуктами харчування та предметами першої необхідності. Їх доставлятимуть додому.

Кличко також розповів, що з резервного фонду міського бюджету виділяє 10 мільйонів гривень на закупівлю медичних масок, які насамперед надійдуть у лікарні й поліклініки, працівникам громадського транспорту, в аптеки КП “Фармація”. Також Київ отримав 5 тисяч і замовив 100 тисяч швидких тестів на діагностування коронавірусу. Всі вони надійдуть до медзакладів міста.

“Друзі! Нас чекають непрості часи. Але все залежить від нашого свідомого ставлення до ситуації”, – наголосив мер.

Згодом стало відомо, що подібні заходи вводять й у інших містах, зокрема, у Львові, Одесі, Миколаєві, Запоріжжі

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Крім того, мер Києва Віталій Кличко ввів у місті обмеження на публічні заходи кількістю понад 60 осіб. Водночас, за його рішенням, мають закритися кінотеатри й призупинити діяльність розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах. 

Унаслідок карантину вже закрили громадську приймальню Омбудсмана в Києві та перенесли проведення 17-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Також через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей. Правозахисники вже почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і тепер не можуть повернутися звідти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter