МЗС України закликає світ доєднуватися до Кримської платформи

Дата: 02 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі країни приєднуватися до “Кримської платформи”, зокрема задля обстоювання власних національних інтересів.

Про це Кулеба написав на своїй твіттер-сторінці 2 липня.

“Кримська платформа багатогранна. Ми запрошуємо всі країни працювати над тими аспектами, які їх найбільше хвилюють. Ви хочете зосередитися на правах людини? Ласкаво просимо. Свобода навігації? Заходьте. Міжнародна безпека, свобода віросповідання, навколишнє середовище, міжнародне гуманітарне право? Ласкаво просимо всіх”, – написав головний дипломат України.

Нагадаємо, Кримська платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Як відомо, у червні експертна мережа Кримської платформи стала відкритою для членства міжнародних експертів та організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter