МЗС України висловило протест через те, що на Запорізьку АЕС приїхав заступник глави адміністрації Путіна

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з незаконним в’їздом посадовця адміністрації президента РФ Сергія Кирієнка до тимчасово окупованого Енергодара Запорізькій області, зокрема і його перебуванням на українському ядерному об’єкті – Запорізькій атомній електростанції.

Про це йдеться в заяві відомства.

Володимир Путін та Сергій Кирієнко. Фото з відкритих джерел

“Цей крок Кремля також демонструє повне ігнорування ним вимог трьох резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають, щоб Росія негайно вивела своїх військовослужбовців та інший персонал із Запорізької атомної електростанції, щоб українські компетентні установи могли відновити повний контроль над станцією та забезпечити ядерну і фізичну безпеку під час її експлуатації”, – заявили в МЗС України.

У відомстві наголосили, що такі протиправні дії російських посадовців є черговим грубим порушенням міжнародного права та законодавства України.

МЗС України розраховує на дієві та ефективні зусилля держав – членів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і його генерального директора Рафаеля Гроссі в протидії злочинам РФ стосовно ядерних об’єктів України та цинічному нехтуванню чинних норм ядерної безпеки й захищеності.

Крім того, міністерство закликало прискорити запровадження дієвих механізмів реагування на безупинні злочинні дії РФ стосовно ядерних об’єктів в Україні, зокрема шляхом розширення санкцій проти російської державної корпорації “Росатом”, афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових гравців атомної енергетики Росії.

“Окремо наголошуємо на нагальності опрацювання механізмів повного припинення співробітництва з РФ у сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Російської Федерації в МАГАТЕ“, – підсумували в заяві.

Нагадаємо, що 8 грудня військові РФ вдерлися до приміщення Управління соціальних програм ЗАЕС й у присутності інших працівниць побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після цього чоловіків вивели з приміщення та вивезли в невідомому напрямку.

Крім того, росіяни “кинули на підвал” начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, який безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter