МЗС створює “Акт Сенцова” для посилення санкційного тиску проти Росії

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України планує створити “Акт Сенцова” за зразком американського “Акта Магнітського”. Він передбачатиме запровадження санкцій щодо порушників прав людини в Росії.

Про це повідомив у блозі на “Дзеркалі тижня” під заголовком “Як підвищити ціну за агресію?” посол з особливих доручень, спецпредставник МЗС України із санкційної політики Олексій Макеєв

“Для того щоб санкції були дієвими, ми серед іншого плануємо розробити чіткі алгоритми — запровадження санкцій, приєднання до обов’язкових до виконання санкцій Ради Безпеки ООН, імплементація в національне законодавство санкцій Європейського Союзу”, – написав він.

Окрім цього, влада планує розробити систему моніторингу ефективності санкцій, яка додасть важливу аналітичну складову в процес ухвалення рішень і дозволить оперативно вдосконалювати санкційні обмеження.
Наразі вже виготовлено пропозиції стосовно внесення змін до Адміністративного та Кримінального кодексів. Вони передбачатимуть притягнення юридичних і фізичних осіб, які порушують санкційні режими, до адміністративної або кримінальної відповідальності.
 
Водночас у межах оновлення санкційної політики створять реєстр санкцій, у якому органи влади, а також українські та іноземні компанії зможуть перевірити, чи не перебуває їхній потенційний контрагент під міжнародними або українськими санкціями.
 
“Зважаючи на те, що Україна має неабиякий досвід боротьби за визволення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні за зразком американського “Акта Магнітського” свій український “Акт Сенцова” – процедуру накладання санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних посадовців, які системно порушують права людини, обвинувачуються в організації та замовленні вбивств, викрадень, тортур і нелюдського поводження, у винесенні неправомірних та політично вмотивованих вироків”, – пояснив Макеєв.
 
Він нагадав, що цьогоріч міністр закордонних справ Дмитро Кулеба створив посаду спеціального представника з питань санкційної політики. Також є ідея створити окрему урядову структуру із санкційної політики.
За його словами, санкції – чи не єдиний ефективний важіль для невійськового стримування Росії, адже втрати РФ від запроваджених обмежень уже оцінюються в понад 160 млрд дол., а ефект від секторальних санкцій зазвичай настає через 8–10 років.
 
Нагадаємо, 2012 року в США ухвалили “Акт Магнітського” – закон, який запроваджує санкції проти російських посадовців, причетних до загибелі в слідчому ізоляторі юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Потім дію акта поширили на порушників прав людини з усього світу, аналогічні закони ухвалили в низці інших країн, зокрема в Канаді та Великій Британії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter