Митрополит Климент розкритикував уряд за бездіяльність у релігійних питаннях етнічних українців в окупованому Криму

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України (ПЦУ) Климент розкритикував уряд за бездіяльність у релігійних питаннях, зокрема в захисті прав вірян у тимчасово окупованому Криму. 

З відповідною заявою він виступив під час пресконференції “Етнічний геноцид українців в Криму триває: покарання злочинів і бездіяльність в захисті прав та свобод” в Українському кризовому медіацентрі в Києві, передає кореспондент видання ZMINA.

Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент

Представник Крайової Ради Українців Криму Андрій Щекун зазначив, що кримчани, які наразі є вимушеними переселенцями з тимчасово окупованого Криму, продовжують свою “боротьбу за територіальну цілісність України, забезпечення і захист прав і свобод етнічних українців Криму, що до сьогодні борються і переслідуються окупаційним режимом Криму”.

Він нагадав, що 11 травня 2023 року окупаційна влада окупувала Кафедральний собор Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної церкви України в тимчасово окупованому Сімферополі. А 9 квітня 2024 року, в день народження Митрополита Сімферопольського та Кримського ПЦУ Климента, вона демонтувала з храму купол.

Сам митрополит Климент назвав такі дії Росії “демонстративним знищенням культової релігійної споруди українців Криму”. Він також відреагував на ухвалену 2022 року урядову постанову, підкресливши, що стурбованість злочинами окупаційного режиму в Криму – це не той шлях розв’язання проблем, які демонструються в заявах українських та міжнародних організацій.

Митрополит Климент звинуватив український уряд у бездіяльності в релігійних питаннях на тлі нищення українських церков у Криму і, як наслідок, відсутності відповідної державної політики. 

Він обурився, що Кабінет Міністрів України не виконує своєї ж постанови про передання приміщення кафедрального собору в тимчасово окупованому Сімферополі Православній церкві України.

"Мені соромно за таку державну політику України, яка за десять років так і не спромоглася захищати українців у Криму, що не зрадили свою Батьківщину, у 2014 році організовували спротив в окупації півострова і сьогодні воюють у лавах Збройних сил України", – наголосив митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент.

Владика Климент негативно висловився стосовно діяльності Міністерства культури та інформаційної політики і його очільника – в. о. міністра Ростислава Карандєєва. Раніше Климент також звинуватив Ростислава Карандєєва в саботажі виконання урядової постанови.

Климент закликав Службу безпеки України та Державне бюро розслідувань почати розслідування “злочинної діяльності” Міністерства культури та інформаційної діяльності, що, на його переконання, призвела до “знищення національно культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях”.

Він також повідомив, що звертався до віцепрем’єрки, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук із проханням виділити приміщення в столиці для організації управління єпархії і церкви для богослужіння. Утім, влада нічого не зробила в цьому питанні. 

Водночас він нарікає, що українці Криму залишилися сам на сам із проблемами як на тимчасово окупованій, так на вільній території України. За його словами, за десять років російської агресії українська влада жодного разу не озвучила проблему українців Криму. Немає жодної програми та підтримки. Климент наполягає, що українцям у Криму потрібна увага, підтримка з боку держави, політичні та практичні рішення, які зможуть забезпечувати їхні конституційні права.

“В українців Криму відібрали мову, слово, культуру, церкву, але не віру. Віру в те, що Україна повернеться до них, підтримує і звільнить український Крим – невіддільну територію України”, – сказав він.

Владика Климент і Андрій Щекун закликали Кабмін створити міжвідомчий дорадчо-консультаційний орган з питань формування та реалізації державної політики щодо збереження та захисту прав і свобод української етнічної спільноти Криму.

“Цей орган має бути механізмом захисту прав, який ми пропонуємо для державних органів влади. Це має бути конституційний орган Кабінету Міністрів України з питанням формування і реалізації державної політики щодо збереження та захисту прав і свобод української етнічної спільноти в Криму. Ми вважаємо, що з цього треба починати. Створення такого органу не потребує фінансових витрат з державного бюджету. Ми готові ввійти до нього й розпочати діалог”, – сказав Андрій Щекун.

Митрополит Климент також висловився за розгляд законопроєкту №8371 щодо внесення низки змін до законодавства, яке стосується заборони Московського патріархату.

Серед іншого ініціатори пресконференції закликали Верховну Раду провести відповідні парламентські слухання з належним оформленням у вигляді звіту, де будуть зазначені дії державних органів України.

Крім того, Андрій Щекун закликав Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ до комунікації та співпраці на вільній території України з етнічними українцями Криму, які готові свідчити про факти злочинів Російської Федерації в гуманітарній сфері, зокрема в освіті, культурі та інформаційному просторі.

Як відомо, у березні 2024 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) 14-те подання – з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Слідчі задокументували та зібрали докази в низці кримінальних проваджень стосовно 93 фактів нападів та переслідувань щодо представників Православної церкви Українисвідків Єговикримських мусульман, протестантів та інших релігійних меншин. 

На підставі зібраних даних та слідчих дій подання містить докази про скоєні в Криму сім воєнних злочинів та дев’ять злочинів проти людяності, зокрема вбивства, депортацію, зґвалтування та інші серйозні злочини. 

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter